STOP THE PRESS!

Paul McCartney – Memory Almost Full – Deluxe Edition

memory_almost_fullDisc: 1
1. Dance Tonight 2. Ever Present Past 3. See Your Sunshine 4. Only Mama Knows 5. You Tell Me 6. Mr. Bellamy 7. Gratitude 8. Vintage Clothes 9. That Was Me 10. Feet In The Clouds 11. House Of Wax 12. The End of the End 13. Nod Your Head
Disc: 2
1. In Private 2. Why So Blue 3. 222 Album Version 4. Paul talks about the music of Memory Almost Full
Arvio: 4/5

Sir Paul McCartney on edellisen studioalbuminsa ”Chaos and Creation in the Backyard” jälkeen ollut otsikoissa lähinnä oman avioeronsa johdosta. Siksi varmaan monilta maccan fanilta jäi huomatta se, että herra julkaisi viime vuonna klassista musiikkia sisältävän ”Ecco Cor Meum” -albumin. Jo ennen edellistä studioalbumia Macca oli jo suunnittelemassa toisenlaista levyä. Monet kappaleista oli osittain jo äänitetty, mutta lopulta jätetty toistaiseksi pöydälle odottamaan. Nyt tuo levy on valmistunut ja nimekseen se on saanut ”Memory Almost Full”. Kyseessä on myös sikäli merkittävä askel Maccan levytysuralla, että sen julkaisusta vastaa kahvilaketju Starbucksin Hear Music -levy-yhtiö.

Herra itse on sanonut, että kyseessä on ehkä yksi hänen henkilökohtaisemmista albumeista, jossa käydään läpi lapsuudesta nuoruuden kautta aikuisuuteen. No, mene ja tiedä, mutta melkoisesti saundien arkistoja pengotaan, sillä tuttuja elementtejä herran aiemmasta tuotannosta on kuultavissa. Esimerkiksi Vintage Clothes -kappaleessa Macca palaa omalla tavallaan 60-luvun saundeihin tai See Your Sunshine -kappaleessa Wingsin aikoihin. Itse levyn aloittava ja viimeisenä äänitetty letkeä mandoliini-pop-biisi ”Dance Tonight” nostattaa hyvä mielen ja sopii erinomaisesti kesäiseen tunnelmaan. Deluxe-version toiseltä levyltä löytyy kolme kappaletta, joista kaksi on täysin instrumentaalijuttua. Ehkä mielenkiintoisin on kappale ”222”, jossa on runsaasti jopa jazzahtavia piirteitä. Viimeisenä raitana kuullaan Maccan kommentit levyn kappaleista. Vaikka mitään mullistavaa ei tällä albumilla olekaan, niin se on tasapainoinen ja ennen kaikkea nautittava albumi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Starcon LLC, 2007