STOP THE PRESS!

Rautavaara – Syytön

rautavaara_syyton1.Välissä kahden tulen 2.Muurilla 3.Syytön 4.Tulevaa
Bonus: Välissä kahden tulen -musiikkivideo
Arvio: 2,5/5

Oulusta ponnistava Rautavaara (ennen Rautavaara Inc) vaikuttaa suomeksi lauletun heavyn saralla. Bändin inspiraationa toimii isänmaallisuus ja maamme sotaveteraanien kokemat kohtalot taistellessaan Suomen puolesta. Sanoitukset pohjautuvat sotaveteraanien haastatteluihin. Musiikki itsessään on suoraviivaista heavya. Useimmat bändin jäsenistä mainitsevat nettisivuillaan maailman parhaimmista bändeistä puhuttaessa Iron Maidenin, jonka henki paikoitellen biisien yllä tuntuu leijuvan.

Ep:n avausraita ”Välissä kahden tulen” on ehyt kokonaisuus, jossa kaikki osat tuntuvat olevan hyvin yhteensopivia. Solisti Jarmo Kylmänen pääsee venyttelemään äänijänteitään kuulostaen Teräsbetonin nokkamiehen maltilliselta versiolta. Biisin voisi hyvinkin voida kuvitella soivan alan radioissa muun äänivirran mukana, vaikka siitä ehkä se lopullinen omaleimaisuus puuttuukin. Biisin seuraaja ”Muurilla” on astetta nopampi ralli, jossa pääosaan nousevat jälleen sanoitukset. Biisissä ei ole samanlaista imua kuin aloitusraidalla, mutta moitteetonta soitantaa yhtä kaikki.

Nimikkobiisi antaa Kylmäsen äänelle jälleen reilusti tilaa. Lauluosuuksissa käytetyt perinteiset, kevyet hevi-vibraatot alkavat kuitenkin jo vähän ottaa korvan päälle. Vaikka äänen venyttäminen lienee koodattu jo koko genren selkärankaan, se kuulostaa kovin tavalliselta ja ”jo kuullulta”. Ja jottei tahti vain hiljenisi liikaa, on tiukin mättö säästetty viimeiseksi. ”Tulevaa” on suoraviivaista menoa, jossa saa rumpalikin jo takoa kannuja sydämen kyllyydestä.

Rautavaara on potentiaalisen ja taidoiltaan hyvinkin valmiin kuuloinen bändi. Pisteitä kuitenkin laskee tietynlainen tavallisuus – biisit eivät jää soimaan päähän vaan aika liukkaasti luikahtavat myös toisesta korvasta ulos. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö biisit sinänsä olisi laadukkaasti soitettuja- tässä tapauksessa korjaussarjaa tarvitaan nimenomaan omaperäisyyden ja kiinnostavuuden parantamiseen.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Rautavaara, 2007