STOP THE PRESS!

Leevi & the Leavings – Raha ja rakkaus

raha_ja_rakkaus1.Poika nimeltä Päivi 2.Ihmeiden kaupunki 3.Hannu ja Kerttu 4.Makeampi makeaa 5.Mary Jane 6.Palava rakkaus 7.Baby boy 8.Laineen Pia 9.Kaivopuiston kuristaja 10.Pölyä ja tuhkaa
Arvio: 4,5/5

Vuonna 1985 ilmaantui levyhyllyille todella merkillisen näköinen äänite. Se muistutti jotain Välikausitakin julkaisua mutta ei ollut sinne päinkään. Kannessa julistettiin: ”Pesäpallomailakaan ei pysäyttänyt raiskaajahomoa” mutta sisältö olikin melodista ja sametinpehmoista poppista. Suurelle yleisölle vielä melko tuntematon Gösta Sundqvisthan se siinä toteutti vinonpuoleisia näkemyksiään, jotka vielä paremmin tulivat kansalle tutuiksi sittemmin, lukuisten radio-ohjelmien ja hittien myötä. Raha ja Rakkaus oli 1978 toimintansa aloittaneen Leevi and the Leavingsin neljäs albumikokonaisuus ja nyt se on saatavilla uudelleenmasteroituna, jykevöitettynä versiona.

Leevi and the Leavings tunnettiin Rahan ja Rakkauden syntyhetkinä varmaankin parhaiten Urheiluruudun tunnussävelenä toimineesta Tuhannen Markan Setelistä mutta kohta kaikkialla soi Poika Nimeltä Päivi. Raha ja Rakkaus oli viimeinen ’tuntemattoman Leavingsin’ pykäämä levy, sillä seuraava tuotos, vuonna 1986 ilmoille pujahtanut Perjantai 14. Päivä teki hittipitoisella materiaalillaan jo selvää jälkeä myyntilistoilla. Ironista on, että vielä tuohon aikaan karvaton laiheliini Sundqvist jaksoi heilua julkisuudessa, tehdä haastatteluja ja videoita ja tuoda yhtyettä esille. Mitä enemmän bändi sai nimeä, sitä voimakkaammin Sundqvist tuntui vetäytyvän taka-alalle julkisuudesta. Mutta niin – Rahan ja Rakkauden Poika Nimeltä Päivi oli siis yksi kesän 1985 ehdottomia hittejä, muistan kuulleeni sen radiosta parhaimmillaan 8 kertaa päivässä. Nykyisten soittolistojen aikaan moinen määrä radiosoittoa ei yhdelle kappaleelle ole mitään mutta 23 vuotta sitten kahdelle kanavalle jaettuna voidaan sanoa kyseessä olevan melkoinen voimasoitto. Ja syystä.

Rahan ja Rakkauden materiaalia on mahdotonta kritisoida, sillä vaikka levyltä ei em. Päiviä lukuun ottamatta muita ehdottomia kansakunnan karaokeen tiensä raivanneita Sundqvist-kynäilyjä löydykään, on materiaali silti todella vahvaa, monipuolista ja kuuntelun kestävää. On itse asiassa riemukasta, että Rahan ja Rakkauden hienosti kirjoitettuja kappaleita ei aika tai loppuunsoittaminen ole päässyt turmelemaan, kuten monelle myöhemmälle Leevi-klassikolle on omissa silmissäni päässyt käymään. Siinä mielessä kyseessä on yksi parhaiten kestäneitä Leavings-levyjä. Kappaleista jokainen on täyttä timanttia, selviä täyteraitoja ei ole mukana. Päivi, Kerttu, Mary Jane, ja Pia täydentävät omilla katkerilla kohtaloillaan Göstan 26 nimeen lopulta yltänyttä naisennimi-saagaa. Kuten kansikin antaa ymmärtää, tällä levyllä ryvetään ihmisen pimeissä puolissa ehdottomasti enemmän kuin millään aiemmalla LATL-albumilla – tai ehkä myöhemmälläkään.

Onpahan muuten kulttuuriteko tämä re-masterointi. Ikinä ei ole Leevi kuulostanut näin riemukkaan raikkaalta, pontevalta, tuoreelta ja jämäkältä. Varjopuolena tähän on sitten se, että ikinä ei ole Leevi kuulostanut niin ankealta kuin vertailun vuoksi soittimeen asettamallani Rahan ja Rakkauden alkuperäispainoksella. Kyllä on eroa kuin yöllä ja päivällä, totisesti. Biisien sisällöstä ja Göstan alkuperäisestä ajatuksesta ei häviä mitään, mutta lisäarvoa kappaleiden fiilaaminen on tuonut rutkasti. Eihän sitä aiemmin ole edes voinut tajuta, miten hyvältä kuulostamaan Baby Boykin on tarkoitettu. Finnvoxin Pauli Saastamoisen jälki on ollut ensiluokkaista. Kaikki nuhruisuus, horjahtelu ja soundillinen epätasaisuus on nyt muisto vain. Kiitos.

Mitäpä tästä muuta voi sanoa? Täydelliset pop-kappaleet on nyt puettu niiden ansaitsemaan kaapuun. Mutta koska muutama harva Rahaa ja Rakkauttakin parempi LATL-levy saattaa kokea saman uudelleensyntymisen, jätetään arvosteluun puolen pisteen toleranssi. Tulkoon se huolimattomasti uusiotehdystä kannesta, jossa on, hyi hyi sentään, kirjoitusvirhe!!

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Johanna Kustannus, 1985 / 2008