STOP THE PRESS!

Martti Servo & Napander – Hittirähinä 1

 hittirahina1CD1: 1.Viikonloppu 2.Mikä on, kun ei taidot riitä? 3.Boogiewoogiereggae partyrock’nrollman 4.Ufo tarjosi kaakaon 5.Tuntuuko tutulta? 6.Maailman sinisin taivas 7.Partneri ja kumppani 8.Aikuinen mies 9.Hissunkissun Lissuun 10.Hyvältä näyttää 11.Rakkauden bonus 12.Liikaa kikkailin 13.Miksi mies käpälöi? 14.Johtotähti 15.Yleiskaava/Eduskunta 16.Kyllösen Pentti 17.Onko saunassa puita? 18. Rakastan sinua maailma CD2: 1.Hittilitti-Litmanen 2.Sauna 3.Samba kuppi kuumaa 4.Aina löytyy joku 5.Miks kaikki mättää? 6.Iso-Masa rock 7.Rauhantekijä 8.Iloinen alainen 9.Odysseus 10.4 kertaa 11.Nyt nappaa 12.Tillintallin 13.On kivaa olla tyttö 14.Rinnereggae 15.Martinlaakson pellavapää 16.Kuka siellä? 17.Pipopää 18.Tein sen, mihin näillä lahjoilla pystyin
Arvio: 3,5/5

Jo legendaariseksi hahmoksi itsensä teutaroinut Martti Servo on Napander-yhtyeensä kera viihdyttänyt suomalaista viihtymishaluista väestöä jo yli 11 vuoden ajan. Nyt on aika summata tuo kausi kokoelmalla Hittirähinä 1. Aikamoinen rähinähän siitä syntyykin, sillä kuunneltavaa on 36 kappaleen verran. Anna palaa, Mara!

Tätä pakettia kun pyörittelee soittimessa niin herää kymysys, onko Martti koskaan tosissaan? En oikeastaan ole konsaan Servon musiikillisesta tuotannosta intoutunut mutta onhan tässä puolensa. Eniten hämmästystä herättää herran täysin omintakeinen huumori, johon jopa tällaisella nauramista rakastavalla pellellä on sopeutumista. Tässä musiikissa huomio kiinnittyykin ehdottomasti ensin Martti Servon viehättävään laulutapaan omintakeisine vibraattoineen ja l- sekä r-kirjaimineen, ja sitten lyriikoihin. Joudun nostamaan kädet ylös aika monta kertaa. Onko esimerkiksi takavuosien Ulmanen ja Roiha- suosikissa Kyllösen Pentissä mitään järkeä? Onko Kuka Siellä? pelkkää tajunnanvirtaa vaiko nerokas psykologinen tutkielma maailman tolasta? Olenko minä sekoamassa vai Martti?

Kyllähän kokoelman äärellä monta kertaa saa nauraakin. Rakastan Sinua Maailma- kappaleen säe ”Muistan Giacomo Agostinin mutta hommat loppuivat ja lähdin kotiin” on ehkä tyypillisin Servo-sanoituksen kiteytys. Iskee yhtäkkiä kuultuna päin kasvoja ja huvittaa suuresti. Mukana on monia muitakin täysin absurdeja rivejä, kuuluisimpana tietysti superhitin Mikä On Kun Ei Taidot Riitä upea keksintö, jossa laulaja ajatteli matkustaa Lahteen (!) ja laittaa suuret rahat poikimaan mutta jäikin sitten miettimään muuta. Juuri tällaisessa tarinankuljetuksessa Servo on omimmillaan enkä pahakseni pistäisi vaikka jokainen kappale olisi täynnä äkkiväärää ihmettelyä. Mukana on valitettavasti myös hieman mitäänsanomattomampia kappaleita (tai sitten en vaan ymmärrä niiden liian omintakeista huumoria, kuten edellä arvailin). Mutta pohjimmiltaan ja enimmäkseen Martti Servo & Napander tekee pienen perustunarin puolella olevia pieniä, sympaattisia lauluja. Kylmyys ja maailman pahuus loistaa poissaolollaan tämän artistin tuotannosta.

Musiikillisesti hämmästyttävin seikka on se, että Napanderin tuotannosta löytyy niin erilaisia kappaleita. On perusiskelmää, humppaa, rokkia, reggaeta (tosin Rinnereggae ei nyt mitenkään hirvittävän takapotkuinen ole), oikeaoppista foxtrottia ja punkkia. Kokoelman oudoin kappale Odysseus nousee samalla yhdeksi tähtihetkistä, se on kuin suoraan 70-luvun progeyhtyeen vinyyliltä. Komea on myös Liikaa Kikkailin, yökerhoslovari asiaankuuluvine sovituksineen ja tunnelmallisine laulusuorituksineen. Yritystä siinä on paljon enempään kuin kertakäyttöhuumoriin. Miksi Mies Käpälöi-kappaleessa soi aito mustalaisviulu ja Maailman Sinisin Taivashan on jo kuin epävirallinen kansallislaulu. Todella moninaisia ovat siis Servon tiet. Eivät silti liian mutkaisia vaan helposti kuljettavia. Kappaleet erilaisuudestaan huolimatta soivat kepeästi kaikki saman Napander-lipun alla vailla väkinäisyyttä. Martin suosion kyllä ymmärtää – hän on yhtä uskottava klubeilla ja koivujen varjostamilla tanssilavoilla.

Hirmuisesti on tässä kuunneltavaa mutta kansiteksteihin olisin kaivannut lisää tavaraa: Historiikki, kappaleiden tekijätiedot ja yleinen Marttimainen mietiskely olisi tähän pakettiin ollut tarvittava lisä. Kansivihkon kuvakikkailut ovat vähän kertakäyttöinen vitsi. Muutenkin levymuoto ei pysty koskaan tavoittamaan Martti Servon mahtavaa live-energiaa, välispiikkejä ja keikkojen villiintynyttä tunnelmaa. Myös taannoinen TV-show Yösydän osoitti, että Martti Servo on paljon muutakin kuin laulujen luikauttelija, hän on täysiverinen mutta lämminsydäminen koomikko. Ikävä kyllä hänen verbaalisuutensa uskomattomuus tulee paremmin esiin muilla väylillä kuin levyitse.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Ranka Recordings, 2008