STOP THE PRESS!

Transkaakko – Kulo

Transkaakko_Kulo1. Puhtaus 2. Huominen on tulevaisuudessa parempi 3. Konsertti aaveille 4. Huoli ja ikävä 5. Pallosalama 6. Sammalten valtakunnassa 7. Hämärää huuhtomassa 8. Kunhan tästä selviydyn 9. Tür 10. Siinain helmi 11. Kahden vaiheilla 12. Maja, omenapuu ja valoa 13. Lude
Arvio: 1/5

Turussa omintakeista kansanmusiikkiaan jo 80-luvulta asti takonut Transkaakko on julkaissut neljännen pitkäsoittonsa. Levy julkaistaan bändin oman levy-yhtiön turvin. Itse olen joskus vuosia sitten tutustunut yhtyeeseen, kun törmäsimme Brinkkalan Kesä -tapahtumassa silloisen bändini kanssa. Sittemmin en orkan toimintaa tosin ole seurannut, koska se ei musiikkityylillisesti ole ehkä juuri sellaista, josta innostuisin. Uusi levy nimeltään ”Kulo” kuitenkin pistää minut kuulostelemaan, millaiseksi Transkaakko on vuosien saatossa muovautunut.

Melankolian kosiskelua korviini nyt tulvii. Levyn avaava ”Puhtaus” veivaa melko ilottomia sointeja ja laulu tunkee läpi tajunnan. Eikä välttämättä kovin mukavalla tavalla. Itämaisia fiiliksiä kosiskellaan kakkosraidalla, ja samat nyanssit jatkuvat myös kolmosraidalle. Kun nelosraita ”Huoli ja ikävä” jatkaa taas hyvinkin synkeillä vesillä kellumista, ei levyn kuuntelu kuulosta enää lainkaan mukavalta. Muutamien keskittyneiden kuuntelukertojenkaan jälkeen levy ei edelleenkään jaksa innostaa. ”Siinain helmi” on jo hyvinkin rasittavaa kuunneltavaa, ”Kahden vaiheilla” taas kaatuu laulun liioitellun naivistiseen eleettömyyteen, ja levyn lopettava ”Lude” on vain ja ainoastaan masentava raita.

Kuten jo aiemmin mainitsin, ei tämä musiikkityyli ole minulle ominaisinta. ”Kulo” on varmasti asiasta tietäville ja moiseen perinteeseen vihkiytyneille hyvinkin mielenkiintoinen ja tyylikäs pala, mutta itseäni sen kuuntelu ahdistaa. Nautinto on suhteellisen kaukana, kun biisit saavat aikaan migreenin. Ei aukene minulle.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Aarnihauta, 2009