STOP THE PRESS!

Pete Yorn & Scarlett Johansson – Break up

yorn_johansson1. Relator 2. Wear and tear 3. I don’t know what to do 4. Search your heart 5. Blackie’s dead 6. I am the cosmos 7. Shampoo 8. Clean 9. Someday
Arvio: 3/5

Elokuviin musiikkia tehtaillut Pete Yorn on saavuttanut melkoista suosiota kotimaassaan, ja hänen levynsä ovat myyneet suhteellisen suuria määriä nousten listoille. Paremmin näyttelijänä tunnettu Scarlett Johansson taas ei ole aiemmin julkaissut juuri mitään musiikkia, mitä nyt levyllisen Tom Waits -covereita. Yornin rennon otteen ja Johanssonin miellyttävän äänen yhdistäminen kuitenkin enteilee jotain, joka voisi olla hyvää. Yhteistyön hedelmä on levy nimeltään ”Break up”, ja se kieltämättä tuntuu viihdyttävältä.

Singlejulkaisuna radiosoittoa saanut ”Relator” avaa levyn letkeänä ja aurinkoisena. Hyväntuulinen kappale tempaa mukaansa, vaikka sen kertosäe onkin turhan ”iso” puhallinsovituksineen. Johanssonin ääni hivelee korvia, mutta kakkosraita ”Wear and tear” nojaa kuitenkin Yornin omaan lauluun ja latistaa vähän fiilistä. Klassista balladia mukaileva ”I don’t know what to do” palauttaa neidon mikin taakse, mutta itse kappale on ehkä vähän turhankin kepeä, jotta se jaksaisi säväyttää. Ja itseasiassa ”Search your heart”:in kohdalla kyllästyminen iskee todella lujaa, sillä tässä kohden tuntuu siltä, että levyn materiaali vain toistaa itseään. Oikeastaan kohokohtia ei enää ole, mitä nyt ”Clean” -kappaleen alun rosoinen kehitys hieman ailahtelevaksi kokonaisuudeksi pitää mielenkiintoa yllä.

Itse koen nyt, että yllättävää kyllä, Yorn on tässä kollaboraatiossa heikoin lenkki. Musiikillisesti ”Break up” ei ole järin kummoinen, mutta sovituspuolella on onnistuttu kikkailemaan mukavia vivahteita, ja etenkin Johanssonin tulkinnat ovat hyvinkin hiveleviä. Levy on piristävä yllätys, ja sen jaksaa kaivaa levyhyllystä useasti uudelleenkin kuunneltavaksi.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Boyletown Music Inc. , 2009