STOP THE PRESS!

Samuli Edelmann – Maa on niin kaunis – virsiä 3

maa_on_niin_kaunis1. Maa on niin kaunis 2. Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan 3. Sinä, Jeesus, ymmärrät parhaiten 4. Käyn kohti sinua 5. Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää 6. Koska valaisee kointähtönen 7. En etsi valtaa loitoa 8. Suurempi kuin sydämeni 9. Vieraalla maalla kaukana 10. Enkeli taivaan lausui näin 11. Päivä vain ja hetki kerrallansa 12. Herraa hyvää kiittäkää
Arvio: 4/5

Samuli Edelmannin Maa on niin kaunis – Virsiä 3 on levy, josta löytyy pelkkää hyvää sanottavaa. Se on kertakaikkisen henkevän kepeä kokoelma ikivihreitä virsiä, joita kuunnellessa näillä hienoilla sovituksilla aukeaa niiden upea sisältö. Levy ikään kuin hoitaa sielua melodioillaan ja tähän kannattaakin tutustua nimenomaan sellaisen, joka ei virsistä yleensä välitä. Sitä voi joutua vaikka yllätetyksi kuten kävi minulle. Kappaleet kuulostavat pikemminkin hengellisiltä lauluilta kuin sinänsä uskonnollisilta kuten ne kirkossa veisatessa raskaan tasapaksuina korviin sointuvat.

Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan soi mukavasti etenkin mandoliinin ja harmoonin säestyksellä ja olo kuin ameriikan raittia matkaisi ja katselisi reitin varrella siintäviä maisemia. Sinä Jeesus, ymmärrät parhaiten sointuu upeasti edellisen kappaleen jälkeen kuultavaksi kera naisäänen huokailujen. Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää taasen svengaa latinorytmien säestyksellä ja tämä tuo ihan uuden ulottuvuuden tähän niin kaikille tuttuun kappaleeseen. Levyn keskivaiheilla kuultava Koska valaisee kointähtönen on jo rukouksenomainen kuiskaus taivaan sineen. Vasta viimeinen kappale Herraa hyvää kiittäkää on perinteisempi uruin säestetty sekä taustakuorolla kuorrutettu versio virrestä. Levy on siis tarpeeksi vaihteleva tunnelmiltaan, että sitä voi kuunnella useampaan kertaan. Sinänsä levy kosiskelee ostajaa joulumarkkinoilla kun se sisältää kappaleet Maa on niin kaunis, En etsi valtaa loistoa sekä Enkeli taivaan lausui näin. Toisaalta juuri joulun aikaan sitä voisi kuvitella tälläisen levyn ääreen herkistyvän hetkiseksi.

Samuli Edelmannin pehmeä ääni tuo levylle levollisen ja rauhoittavan tunnelman. Aistittavissa on toivoa sekä välillä jopa tyytyväisyyttä ja iloa. Jos vieroksuu uskonnollisuutta niin tämä levy antaa mahdollisuuden tutustua virsiin niiden hengellisen ja näin neutraalimman puolen kautta.

Sari Rivinen for smackthejack.net

Photo´s copyrights by Sony Music, 2009