STOP THE PRESS!

Eri esittäjiä – Cohen The Scandinavian Report

cohen_scandinavia1. Cookies n Beans – First We Take Manhattan 2. Rebecka Törnqvist – Here It Is 3. Moto Boy – If It Be Your Will 4. Jan Malmsjö – Dansa mig till kärlekens slut 5. Ane Brun – Ain´t No Cure For Love 6. Bo Sundström – Everybody Knows 7. Sara Isaksson – Hey That´s No Way To Say Goodbye 8. Lars Halapi – Sisters of Mercy 9. Mikael Wiehe – USA är redo för demokrati (Democracy) 10. Anders Widmark – Hallelujah 11. Eva Dahlgren – Bird On The Wire 12. Vidar & Peter – In My Secret Life 13. Jenny Wilson – The Partisan 14. Olle Ljungström – Chelsea Hotel # 2 15. Sophie Zelmani – Waiting For The Miracle To Come 16. Christel Alsos – Suzanne
Arvio: 4,5/5

Kanadalaissyntyinen säveltäjä-sanoittaja-muusikko-runoilija-kirjailija Leonard Cohen aloitti uransa jo yli neljäkymmentä vuotta sitten. Tänä aikana herra on vaikuttanut nykymusiikkiin merkittävästi. Monet artistit ovat saaneet vaikutteita hänen tuotannostaan sekä musiikillisesti, että sanoituksellisesti omaan tuotantoonsa. Mutta onpa hänen omastaan tuotannostaan levytetty yli 2000 erilaisia tulkintoja. Ei mikään pieni määrä, todellakaan. Pari vuotta sitten herrasta ilmestyi myös dokumentti ”I’m your man”, jossa hän itse kertoi omasta elämästään ja urastaan, ja lisäksi eri artistit esittivät hänen tuotantoaan. Nyt puolestaan pohjoismaiset artistit ovat halunneet kunnioittaa tätä 75-vuotiasta mestaria omilla tulkinnoillaan. Levyn tuotannosta on vastannut levyllä itsekin esiintyvä ja Bo Karpers Orkesterissa aikoinaan esiintynyt kitaristi-tuottaja Lars Halapi.

Aluksi minulla oli pieni epäilys, että onkohan tämä taas vesitettyä kamaa, kuten ruotsalainen olut yleensä. Mutta jo ensimmäinen kuuntelukerta osoitti, että tässä todellakin on tehty kunniaa mestarille. Hyvänä esimerkinä ensimmäisenä kappaleena kuultava First We Take Manhattan on Cookies N Beans -tyttötrion käsittelyssä muuttunut todella svengaavaksi kappaleeksi. Toki perinteellisempää versiointia mukana on. Mainittakoon siitä Jan Malmsjön tulkitsema Dance to the End of Loven ruotsinkielinen versio, jossa sovitus on lähestulkoon samanlainen kuin alkuperäinenkin. Täytyy nostaa myös esille Eva Dahlgrenin kauniisti tulkitsema Bird on the Wire, sillä muistikuvieni mukaan Dahlgren ei ole juurikaan levyttänyt englanninkielellä. Kokonaisuutena Cohen The Scandinavian project on toimiva, tunteikas ja jokainen kuuntelukerta on palkitseva.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony BMG Sweden, 2009