STOP THE PRESS!

Ancara – Chasing Shadows

ancara1. We Paint December 2. Far From Grace 3. Chasing Shadows 4. High Hopes 5. Liar 6. Lodestar 7. Tears With A Smile 8. Not Quite Sober 9. Nicole 10. Wait 11. Farewell
Arvio: 2/5

Vuonna 1996 perustettu kotimainen heavypumppu Ancara on julkaissut kolmannen studioalbuminsa. Kakkosalbumi ”Beyond the Dark” (2007) julkaistiin ”High and Loud” -levy-yhtiön siipien suojissa, ja nyt herrat ovat palanneet DKS Musicin talliin. Uusi lätty kantaa nimeä ”Chasing Shadows”, ja lupailee tiukkaa heavyyn kallistuvaa hardrockkia. Mutta miten moinen puree?

Levyn aloittava ”We Paint December” on kyllä tanakka veto, ja vaikka ei mikään kovin omaperäinen veto olekaan, se silti jyrää mukavasti. Jyräämisen kuitenkin keskeyttää levyn nimikkoraita ”Chasing Shadows”, joka jotenkin kuulostaa vähän tylsältä ja toistavalta, jopa kevyeltä. Nelosraita ”High Hopes” sitten jo pudottaa tempoakin sen verran, että aika veteläksi ja perinteikkääksi meno taipuu. ”Lodestar”:in poljento sitten onkin jo lähempänä maata, kuin maa itse. Miellyttävän vähäeleistä, mutta turhan paljon taas taivutaan populaarimusiikin suuntaan.

”Tears With A Smile” onkin sitten vähän turhan tyypillistä lässytystä, joka onnistuu imelyydessään jopa puistattamaan. Ja samaa rataa jatketaan, kun melodiansa sankarihevistä lainaava ylilyönti puhaltaa myös ”Not Quite Sober”:in kertosäkeen kumoon. Ehkä eniten syttymään saava biisi levyllä on ”Nicole”, siinä kun on jotain rosoisuutta ja kunnolla menoa. Levyn lopettava ”Farewell” on taas oikein viimeisen päälle perinteinen tunnelmointipala, joka on kieltämättä tyylikäs, muttei vain iske allekirjoittaneeseen.

Pakko todeta, ettei ”Chasing Shadows” oikein uponnut. Joillekin tyypillisen perushevin ystäville levy varmasti antaa paljonkin, mutta itse en löytänyt siitä juuri mitään sellaista, joka jaksaisi kiinnostaa. Muutama mielenkiintoinen kohtaus levyltä löytyy, mutta mitään mieleenpainuvia ne eivät olleet, ja itseasiassa jokainen kuuntelukerta vain tukahdutti fiilistä. Kepeää meno toki on, ja omassa kategoriassaan Ancara varmasti on melko hyväkin, itselleni ei vain tällainen juuri kolahda.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by DKS Music Oy, 2009