STOP THE PRESS!

Esko Salminen – William Shakespeare

esko_salminen1. BORGES prologi William Shakespearelle 2. MYRSKY I 3. MYRSKY II 4. HAMLET 5. ROMEO JA JULIA 6. KUNINGAS LEAR I 7. KUNINGAS LEAR II & III 8. MACBETH I 9. MACBETH II 10. OTHELLO I 11. OTHELLO II 12. OTHELLO III 13. KESÄYÖN UNI instrumental
Arvio: 5/5

Esko Salminen on yksi suomalaisen teatterin suurimmista nimistä. Vaikkei olisikaan nähnyt yhtään hänen roolisuoritustaan, niin nimi on ainakin kaikille hyvin tuttu. Salmisen ura on kestänyt lähes viisikymmentä vuotta. Vuonna 1958 teatterikorkeakouluun päässeestä nuorukaisesta on vuosien mittaan muodostunut vahva persoonallisuus, jolle sopivat parhaiten erilaiset luonneroolit. Hän ei pidä sankareiden rooleista, sillä niissä näyttelijä on vain esillä, ei näyttelemässä rooliaan. Teatterin lisäksi Salminen muistetaan monista rooleistaan myös elokuvan parissa. Kuten Eino Leinona elokuvassa Runoilija ja muusa tai Veikkona elokuvassa Pohjanmaa. Siinä missä monet muut Salmisen kollegat ovat tehneet levyjä, niin tähän hän ei ole suostunut. Monen pyytämiskerran jälkeen herra on suostunut levytykseen ja siitä on syntynyt levyllinen William Shakespearen tunnetuimpia kohtauksia hänen itsensä esittäminä.

Kun aloin kuuntelemaan tätä levyä, niin päätin laittaa silmäni kiinni ja antaa Salmisen tulkintojen viedä omaan kuvitteelliseen teatteriin, jossa hän on esittämässä näitä kohtauksia. Ja se toimi. Nimittäin Salmisen äänessä on juuri sellaista karismaa, että se todellakin vie kuuntelijan suoraan mielikuvituksen luomaan teatteriin katsomaan Shakespearen näytelmien parhaimmistoa. Sen lisäksi hän osaa muuttaa ääntänsä oikeissa kohdissa, jolloin kohtaukseen saadaan sopiva jännite ja dramaattisuus. Jarmo Saaren luoma musiikillinen dramaturgia luo kohtauksille unenomaisen taustan Salmisen tulkinnoille. Näiden herrojen käsittelyssä esimerkiksi lähes loppuun koluttu Hamletin kuuluisa kohtaus saa aivan uudenlaisen tulkinnan. Kenelle tämä levy sopii parhaiten? Shakespearen fanit tulevat saamaan tästä aivan uudenlaisen kokemuksen, kuten myös Esko Salmisen fanit. Ennenkaikkea tämä levy tarjoaa ei-fanille hienon tavan tutustua Shakespearen tuotantoon. Kerrassaan erinomainen levy!

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by EMI Records, 2009