STOP THE PRESS!

Epilä – Avohakkuu

epila1. (ei juhli) 2. Yksi meistä 3. Ajatuspoliisi 4. Kyydisko 5. Pyhäkoulu 6. Junior 7. Sanoit jo kaiken 8. Epäilevä Tuomas 9. Kivet kasvaa 10. Liian vanha tällaiseen 11. Avohakkuu
Arvio: 2/5

Epilä on kaupunginosa Tampereella. Kyseistä nimeä kantaa myös elitististä ajattelua omaava Tamperelainen orkesteri, joka kokee, ettei sen tarvitse markkinoida musiikkiaan millään tavalla. Bändin tuotantoa kun on toistaiseksi ollut saatavina vain radiosta ja keikoilta, ja yhden sinkun bändi on julkaissut. Nyt itsensä jalustalle nostanut orkesteri julkaisee debyyttialbuminsa ”Avohakkuu”. Itse en aikaisemmin ole Epilän musiikkiin törmännyt, bändin nimi kun etäännyttää, ja keikalle ei tule lähdettyä, ellei ole mitään käsitystä edes musiikkityylistä.

Levyn aloitusraita tuntuu mukavalta ja hyvinkin miellyttävältä, vaikka laulu vähän korvaan tökkääkin. Kakkosraitakin vielä menettelee, mutta sinkkuviisu ”Ajatuspoliisi” onnistuu jotenkin totaalisesti latistamaan tunnelman. Ensikuuntelulla biisi tuntui jopa suhteellisen hyvältä, mutta uudelleenkuuntelut tekevät kappaleelle hallaa. Vitosraita ”Pyhäkoulu” kuitenkin pelastaa paljon, vaikka omaakin hieman väkinäisen väliosuuden. Kappale rullaa mukavasti ja vaikuttaa puhtaalta. Mutta kun seitsemäs kappale ”Sanoit jo kaiken” latistaa jälleen fiiliksen, tulee levyn kuuntelukokemuksesta vähintäänkin tympeä.

Vaihtoehtoista poprokkia paukuttava Epilä on hankala tapaus. Kappaleissa on paljon hyviä elementtejä, mutta kokonaisuutena ne vain eivät iske. Tai sitten olen hieman kyyninen. Yliopistoasteen bileiden materiaaliksi Avohakkuu lienee mitä mainiointa tavaraa, itse en ihan kauheasti lämmennyt.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Terra Recordings, 2010