STOP THE PRESS!

Ismo Alanko Teholla – Onnellisuus

onnellisuus1. Onnellisuus 2. Vuorelle 3. Sitä Pitää Olla Viileä 4. Sytytä Elämä 5. Mannerlaatat 6. Hengitä 7. Antaudutaan 8. Hullun Paperit 9. Loputon Kasvu 10. Laulajan Paras Ystävä 11. Friikkaan
Arvio: 4/5

Ismo Alanko, tuo kulttuurimme suuri tulkki, on jälleen julkaissut levyllisen uutta materiaalia. Mukanaan Teho Majamäki vie herra Alanko aivomme ja korvamme taas taidokkaasti hieman uusia uria etsivän persoonallisen tulkinnan maailmaan. Uusi levy kantaa nimeä ”Onnellisuus”. Sovituspuoli lähtee siitä, että yhdistää voi melkein mitä tahansa. Riskialtis veto veisi monet kokemattomammat mammanpojat aivan väärille vesille, mutta Ismo taitaa seilaamisen jalon taidon vuosien kokemuksella. Ja sen huomaa.

Kun aloitusraita Onnellisuus alkaa tunkea hyvinkin tanssittavaa suoraa jumputusbassoraitaa nätin melodian taustalle, ei voi kuin hymyillä. Yllättävän toimiva kappale on miellyttävä ja antaa odottaa paljon. Tosin Vuorelle kiivettäessä fiilistely hieman tyssää, sillä kappaleen moottoriturpamainen laulusovitus lähinnä puistattaa. Onneksi perinteisiin positiivisiin sävyihin pohjaava ”Sitä pitää olla viileä” onnistuu jälleen piristämään tunnelmaa ja antaa itse musiikille mahdollisuuden.

Levy jatkaa mallikkaasti sangen provosoivalla ja osin jopa angstisella linjalla. ”Mannerlaatat” rohisee sopivasti ja on aavistuksen kallellaan rosoisuuteen, jollainen viittaa hyvinkin paljon Alangon soolotuotannon alkupään vedoksiin. Viimeistään kappale ”Hullun paperit” kuittaa kunnianhimoisuuspokaalin: kaksiosainen kappale pistää yhteen kaksi sangen erilaista osiota, saumattomasti. Levyn parasta antia edustaa ”Loputon kasvu”, joka ilakoi kuin viimeistä päivää. Hieno biisi, josta pystyy nauttimaan kerta toisensa jälkeen. Lopetusraita ”Friikkaan” jättää todella hyvän ja kepeän mielen, ja saa kuuntelijan haluamaan lisää.

Sangen pirteä ja jopa iloinen levytys ”Onnellisuus” on. Levy on hyvin täyteläinen ja se osaa yhdistää Alangon melodiaälyn sekä modernit että jo käytetyt keinot erittäin tyylikkäässä valossa. Vaikka levyllä toki on hetkiä, jotka eivät niinkään onnistu ilahduttamaan, on se kokonaisuutena jämäkkä ja hieno paketti. Kiitokset jälleen Teholle ja Ismolle.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Fullsteam Records, 2010