STOP THE PRESS!

Edith Piaf – Edith Piaf Collection (Edith Piaf: Sans amour, on est rien du tout)

edith_piafArvio: 3/5

Edith Piaf, oikealta nimeltään Edith Giovanna Gassion, on yksi ranskalaisen chansonin kuuluisimmista laulajatarista. Tämä Pariisin varpuseksikin kutsuttu laulajatar eli lyhyen, mutta sitäkin värikkämmän elämän. Vaikka taiteilija onkin siirtynyt toisille estraadeille, niin musiikki elää. Future Film on julkaissut seitsemän levyn kokoelman, Edith Piaf Collection.

Luvassa on tuhti paketti Piafia. Ensimmäisellä dvd:llä nähdään tunnin mittainen ranskalainen dokumentti laulajataren elämästä. Tässä ohjelmassa on hyödynnetty erinomaisesti vanhaa filmimateriaalia, jossa laulajataren tunteneet ihmiset päästetään kertomaan tämän elämän vaiheista. Toki Piaf itsekin pääsee kertomaan ajatuksiaan, mutta hänen osuutensa jää lähinnä laulujen asteelle. Lopputuloksena on asiallinen peruspaketti niille katsojille, jotka eivät juurikaan tunne hänen tarinaansa.

Toinen dvd puolestaan tarjoilee ns. Piaf-konsertin, joka itseasiassa koostuu lähinnä televisiotaltioista ja muutamasta elokuvanpätkästä. Joten suoranaiseksi konsertiksi tätä ei oikein voi sanoa. Mutta kuitenkin tarjolla on kattava paketti laulajataren tuotannosta noin tuntiin tiivistettynä.

Viisi cd:tä tarjoilee katttavasti Piafin tuotantoa. Mukana ovat suurimmat hitit ja runsaasti harvemmin kuultuja kappaleita. Nykyisen digitaalisesti masteroitujen levyjen aikakaudella on kiva kuulla kunnon rahinaa. Nämä taltioinnit eivät ole saaneet digitaalista käsittelyä, vaan näissä todellakin kuulee alkuperäisten vinyylien ihanan rahinan. Aivan täydellinen tämä cd-kokoelma ei kuitenkaan ole, sillä siltä jää uupumaan Piafin uran yksi olennaisimmista kappaleista ”Non, je ne regrette rien”. Onneksi se on nähtävissä ja kuultavissa konsertti-dvd:llä.

Kokonaisuutena Edith Piaf Collection on kelpo kokoelma. Se tarjoaa läpileikkauksen laulajataren elämään ja uraan pitkälti cd:llä olevan musiikin kautta. Siksi tämä soveltuu parhaiten juuri niille, jotka ovat juuri innostuneet laulajattaren tuotannosta, tai niille, joilta puuttuu tuotantoa jonkin verran. Missään nimessä tämä ei huono kokoelma ole ollenkaan, vaan mainio kokonaisuus, joka ylittää monen myynnissä olevan tason.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Future Film, 2009