STOP THE PRESS!

Don Huonot – Luurangot laatikossa

don_huonot2CD:t
Hyvää yötä ja huomenta (1997)
Tähti (1999)
Don Huonot (2002)
DVD:t
Olimme kuin veljet (2003)
Live At Tavastia 2003 (ennenjulkaisematon)
Luurangot Lavalla – Extrat
Arvio: 2,5/5

Don Huonot oli kuumimmillaan 90-luvun lopulla, ja pisti pillit pussiin sitten vuonna 2003. Nyt bändi tekee ainakin muutaman reunion-keikan, joten tietenkin tällaista pitää juhlistaa jonkin sortin julkaisulla. Donkkareitten osalta kyseessä on kolmen CD:n ja kolmen DVD:n kokoinen boksi nimeltä ”Luurangot laatikossa”. Pinoon on pistetty Sony BMG:n siipien suojissa julkaistut studioalbumit bonusbiiseineen, sekä tietysti livemateriaalia.

Silloin joskus julkaisunsa aikaan ”Hyvää yötä ja huomenta” sai enemmän kuin paljon radiosoittoa itselleen, ja ainakin allekirjoittanut kyllästyi levyn nimikkoraitaan melkoisesti. Levy tietysti on jonkin sortin vedenjakaja tehden epäuskottavista sovituksista uskottavia. Vuosituhannen vaihteen lähestyessä julkaistu ”Tähti” omasi niin ikään julkisuudessa soiteltua materiaalia, mutta itse en tähänkään levyyn pystynyt juuri tarttumaan. Boksilla julkaistulla levyllä on bonusbiisejä, mutta silloinen Donkkari-hitti ”Vapaata pudotusta” ei ole levylle päässyt. Tämä on jonkinlainen vääryys.

Kolmantena lättynä on bändin nimeä kantava viimeinen levytys ”Don Huonot”. Muutamia hittejä sisältävä levy on saanut bonukseksi Paha Kesä EP:n, joten tältä levyltä voi sitten halutessaan kuunnella yhtyeen kuolinkorinat. Albumi sinällään on vähän ontto, mutta nostanee jonkinlaista fiilistä asiaan vihkiytyneille.

DVD-puolella on tarjolla liveä. Livepuolta voi seurata reilun kymmenen vuoden ajalta, joka on positiivista ja nostalgista. Taltioinnit ovat sangen hyvälaatuisia, joten niitä jaksaa jopa katsoa. ”Live at Tavastia 2003” pitääkin sitten sisällään kokonaisuudessaan Tavastialla soitettujen viimeisten keikkojen onnistuneimmat vedokset, ja biisivalikoima käy läpi bändin historian. Keikan katsominen on yllättävän mielenkiintoista, sillä draaman kaari avautuu aivan uudella tavalla.

”Olimme kuin veljet”-levyltä löytyy myös kasa musiikkivideoita vuosien varrelta. Videoiden katsominen on vähän huvittavaa, mutta tiettyyn fiilikseen kun pääsee, niin kyllä näistä jotain saa irti. Mukana on myös bonus-materiaalia dokumenttien muodossa, sekä bändin historiikki. Varsinainen bonuslevy sisältää bändiläisten pitkän haastattelun, otoksia treeneistä sekä muutamia erikoisempia biisejä vuoden 2003 keikoilta.

Jos Don Huonot ei ole kovin tuttu orkesteri, mutta hittibiisejä olet radiosta joskus kuullut, on ”Luurangot laatikossa” ehkä hyvinkin oiva hankinta. Muutoin se ei oikein tarjoa mitään järisyttävää, jota tosifanilla ei jo hyllystä löytyisi.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony Music Entertainment Finland Oy, 2010