STOP THE PRESS!

Tua Sofia – Langat karkaa

tua_sofia1. Langat karkaa 2. Kevätlaulu 3. Nainen palvoi miestään 4. Paita 5. Täällä ei ole tilaa 6. Laululintu 7. Vanhojen poikaystävien blues 8. Kun palaat kotiin 9. Vennylle 10. Lapsi leikkii 11. Lakana hulmuaa 12. Itken häät
Arvio: 4/5

Tua Sofia esikoislevyllään Langat karkaa on läsnä. Hän ottaa heti nimikkobiisillään kuulijan näppeihinsä jos tykkää laulaja/lauluntekijä-tyylisestä intiimistä folk-musiikista. Levyä ei ole pakattu täyteen kaikenlaisilla soittimilla ja sovitettu tyhjiin vaan Tua Sofia tavoittelee hetkiin tarttuvaa yksinkertaista tunnelmaa. Levy kestää jo ensikuuleman perusteella useita kuuntelukertoja.

Folk-tyyli yhdistyy mukavasti jazzahtaviin soundeihin. Tua Sofialla on selvästi oma tyyli ja myös oma rehellinen ja paikoin raaka laulutyylinsä. Se pääsee oikeuksiinsa Itken häät joka on flamencomaisissa tunnelmissa mutta tavoittaa sanoituksessaan jotain muinaissuomalaisuudesta laulessaan itkijänaisista. Hieno Täällä ei ole tilaa kestää peräti 8.04 minuuttia. Vanhojen poikaystävien blues on mainio jo nimensäkin perusteella.

Vaikka Tua Sofia on sanoittanut usean levyn kappaleista niin muutama niistä on tehty runojen pohjalta. Runotekstejä on mm. Katri Valalta ja Aila Meriluodolta. Levyn selkeys ja yksinkertaisuus miellytti ja toimii varmasti hyvin lavalla. Toisaalta levyä voisi sanoa hieman tasapaksuksi ja synkäksi ja se voisi hieman leikitellä välillä sovituksellisesti. Mutta toimii se näinkin ainakin omaan makuuni. Melodiat ovat tarpeeksi tarttumattomia ja kestävät kuuntelua. Todella hyvä suoritus esikoislevyksi.

Sari Rivinen for smackthejack.net

Photo´s copyrights by Tua Sofia, 2010