STOP THE PRESS!

Paleface – Palaneen käryä

palaneen_karya1.Väänäsen Komitea: Joensuu-Helsinki – Shangri-La 2.Kalpeaakin kalpeempaa (Studio Red Roots Remix 3.Slowhill Riisto Remake 4.Leijonakypärät (Suhinators Riot Remix) (mukana Nestori & Hossni Boudali) 5.Sammuva Leijonamieli (Ringo Ruffsoul Remix) (mukana Davo) 6.Saapuu elokuun yö (Temppeli Remix) (mukana Hapanjuuri) 7.Syntyny rellestää (Uusi Fantasia Remix) 8.Leijonakypärät (Sonjay Beats & Vakiosäätäjä Remix) 9.Karavaani kulkee (Kiwa Remix) 10.Fwego rellestää 11.Merkit (Jake the Break & Flam so 90’s Remix) 12.Sammuva soihtu (X23 Remix) (mukana Davo & Asa) 13.Talonomistaja (Dj Svengali Baltik Bass Remix) 14.Patinoitunu runomies 15.Africa Corruption (mukana Konchi Tanko)
Arvio: 3,5/5

Kalpeanaama julkaisi männävuonna pitkäsoiton Helsinki-Shangri-La, jolla lumosi kaikki äideistä tyttäriin ja sai läjäpäin suitsutusta. Albumi kouraisi musiikkiniiloja niin syvältä, että sen inspiroimana ympär’ämpär sosiaalista mediaa alkoi ilmestyä remix-versioita sen biiseistä. No mitäpä tekee Karri? Pistää tietysti nämä parhaat uudelleensoitannot samalle levylle, tempaisee mukaan pari uutta rallia ja pistää koko roskan markkinoille nimellä Palaneen Käryä. Kyyniseen korvaan kuulostaa rahastukselta mutta äläs äläs.

Palaneen Käryä alkaa kunnon humpparytkeellä, kun Väänäsen Komitea varioi nimibiisin erittäin toimivalla, jalan alle käyvällä rempseydellä. Red Roots jatkaa Kalpeaakin Kalpeempaa katu-uskottavalla reggaella ja Slowhill Riisto Räppääjällä. Viimeksimainittu on todella laadukas veto, kuten herroilta Maurola-Rinne on totuttu kuulemaan. Tapani Rinne etenkin pistää saksofonilla aivan parastaan, huikaiseva versiointi.

Levy jatkaa tähän malliin, tuttuja kappaleita enemmän tai vähemmän uudessa kuosissa. Toimivimmasta päästä ovat mm. Leijonamielen ihanan kontrastinen Sammuva Soihtu, jossa chilli tausta luo jännittävän vastavoiman eteen miksatulle mesoamiselle, sekä Jake the Breakin Merkit, joka on paitsi ihanan letkeä, myös jotenkin rohkaisevan romanttinen. Levyllä vierailee myös mm. Asa, joka on aina kova mutta jotenkin yllättävästi nyt vähän epäsopivassa paikassa Sammuvan Soihdun X23-versiossa. DJ Svengalin mielikuvitukseton Talonomistaja on oikeastaan ainoa, jonka selkeästi ainakin itse olisin jättänyt pelkäksi nettiherkuksi. Uuden Fantasian Syntyny Rellestää taas on kuin nakutettu klubien hupipalaksi.

Pakostihan tällainen levy jää hajanaiseksi mutta toisaalta hyvät biisit ovat hyviä biisejä vaikka vodkassa paistaisi. Satunnainen Helsinki-ShangriLata diggaillut Karrin kuuntelija ei vaivautune tätä hankkimaan eikä siitä mitään irti saakaan mutta alaan ja artistiin hieman enemmän perehtyneille tämä on jopa jonkinasteinen kulttuuriteko, joka elvyttää aika alamaissa olleen suomalaisen remix-kulttuurin. Itseasiassa – koskahan viimeksi tämänkaltainen levy on julkaistu? Onko koskaan?

Ai niin, mites ne uudet biisit? Nythän on niin, että jo radiosoittoakin saaneen Patinoitunu Runomies-kappaleen kohdalla en kerta kaikkiaan saa päätetyksi, onko kyseessä infantiilia matalamielisyyttä vai suurta neroutta. Aikoihin ei ole millekään kappaleelle tullut niin paljon nauretuksi mutta se nyt kertoo vain arvostelijan pimeästä huumorintajusta. Africa Corruption tuokin sitten esiin taas vakavamman Pallen, joka äityy luettelemaan hurjan määrän itsevaltiaita. Hieno kappale, joka rytkyy suoraan sieluun niin bassolinjan kuin suorasanaisten lyriikoidenkin saattelemana.

Renek for smackthejack.net

Ohotos copyright by XO records, 2011