STOP THE PRESS!

Irina Björklund – Chanson d’Automne

irina_bjorklund1. Chanson d’Automne 2. Ma Lointaine Reverie 3. Surprenant 4. Ca Ma Tourmente 5. Ange 6. La Valse Du Vent 7. La Fée Turquoise 8. Un Jour Ensoleille 9. Monde a l’Envers 10. Aie, Aie, Anais
Arvio: 4/5

rina heittäytyy täysin rinnoin nyky- chansonin pyörteisiin. Chanson DÁutomne on levyn avauskipale ja on mukava sysäys haaveelliseen ja kepeään tunnelmointiin kuulostaen varsin ajattomalta. Sitä on oikeastaan koko levy. Suprenant:ssa Irinan muhkea ´ärrä`pääsee oikeuksiinsa. Kipaleessa on mukavan ilakoiva sävy. Ca me tournemente`ssa härnätään kuulijaa jo todenteolla. Arvailla vain voi mistä oikein lauletaan kun suomennonnosta ei ranskalaisen sanoituksen viereltä löydy levynkannen sanoituksista. Mutta ei hätää sillä ne löytyvät netistä.

Ange:ssa sekä Aie, aie, Anais:ssa se kuuluisa sahakin soi metkasti. Komea on myös levyn kansikuvakin kun Irina poseeraa siinä sahansa kera. Eihän sitä joka levynkannesta tällaista löydäkään. Levyn loppupuolella pitäydytään seesteisempään musisointiin. Sitä kepeämpää tunnelmointia jää loppupuolella melkeinpä kaipaamaan. Levy avautuu pikku hiljaa ja sopii ehdottomasti kuunnella monen monta kertaa. Ranskalaisen musiikin ystävällehän tämä on tehty. Patricia Kaas tulee mieleen useammankin kerran Irinan ääntä kuunnellessa. Ranskankielinen sanoitus on Irinan omaa käsialaa. Hän on tehnyt myös levyn kappaleet yhdessä Peter Foxin kanssa. Björklundin ääni soi vivahteikkaan herkästi. Tällaiselle levylle luulisi Ranskan markkinoilta löytyvän kysyntää.

Sari Rivinen for smackthejack.net

Photo´s copyrights by MuFarang, 2011