STOP THE PRESS!

Eppu Normaali – Mutala

mutalaCD1:
1. Hiljaa huomiseen 2. Minun aurinkolasit 3. Puhtoinen lähiöni 4. Teen sinusta muusia 5. Kitara taivas ja tähdet 6. Tien päällä taas 7. Lainelautailevan lehmän maha rock’n’roll 8. Viinaa tsat tsat tsaa 9. Ruba 10. Kun jatsia kuunneltiin 11. Kuulen parran kasvun 12. Vahantajoki 13. Yöjuttu 14. Jackpot 15. Njet njet 16. Kun olet poissa
CD2:
1. Suolaista sadetta 2. Elviksen kuolema 3. Poltan loppuun tupakin 4. Kuuvartalo yöllä 5. Mopolla tähtiin 6. Lensin matalalla 2 7. Ei sankariainesta 8. Tihkumme seksiä 9. Sadan vuoden päästäkin 10. Onnellinen hetki elämässä 11. Balladi kaiken turhuudesta 12. Joka päivä ja jokaikinen yö 13. Viides toukokuuta 14. Tie vie 15. Kaikki häipyy on vain nyt 16. Kiistän kaiken
Arvio: 4,5/5

Eppu Normaali on yhtye, joka ei esittelyä kaipaa. Vuonna 1977 Rockin SM-kisojen karsinnoista alkanut nousukiito on ollut huima. Menestystä ja radiosoittoa on tullut koko ajan. Tosin yhtye piti yli kymmenen vuoden levytystauon ja palasi takaisin musisoimaan vuonna 2004. Pitkään yhtyeellä oli suunnitelmissa soitella Pantse Syrjän kotitalon kuistilla, mutta levytykseen löytyikin saundillisesti parempi paikka: Ylöjärvellä sijaitseva Mutalan seurantalo sai toimia yhtyeen levytyspaikkana, kun sähkökitarat siirrettiin nurkkaan ja akustiset kitarat tulivat tilalle.

Kyseessä on todella akustinen levy, joka sisältää kaikkiaan 34 kappaletta. Osa on tuttuja hittejä, mutta mukana on kuitenkin runsaasti vähemmän kuultuja kappaleita. Kokonaisuuden avaa Hiljaa huomiseen, joka alunperin julkaistiin vuonna 2004 julkaistulla comeback-levyllä Sadan vuoden päästäkin. Kappale on saanut todella raikkaan sovituksen ja toimii alkuperäistä versiota paremmin. Tästä lähtee sellainen rumpa, että pois alta. Varsinkin ensimmäisen levyn biisit Teen sinusta muusia, Lainelautailevan lehmän maha rock ’n’ roll ja Viinaa tsat tsat tsaa osoittavat, että kivat pienet anarkistiset kappaleet kuulostavat pelkistettyinä erittäin hyviltä.

Toinen levy puolestaan sisältää ensimmäistä levyä hieman enemmän tunnettuja hittejä. Vaikka muutama kappale on lähes puhkisoitettu radiokanavilla, niin uusilla sovituksilla on saatu niihin uutta ilmettä ja eloa. Esimerkiksi Balladi kaiken turhuudesta tai Joka päivä jokaikinen yö -kappaleet kuulostavat todella raikkailta. Onneksi.

Mutala -levy on oivallinen osoitus siitä, ettei Eppujen ”kivi” ole sammaloitunut, vaan pyörii sujuvasti eteenpäin vaikka tuoreilla versioilla vanhoista kappaleista. Melodiset kappaleet todella kulkevat alusta loppun saakka heleästi ja monet tiukasti sovitetutkin kappaleet kuulostavat Eppu-standardilla kuin uusilta. Hienoa on myös se, että mukaan on mahdutettu paljon vähemmän kuultua tuotantoa. Mutalassa on reilua Eppu-meininkiä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Akun tehdas tuotanto, 2011