STOP THE PRESS!

M.A.Numminen – Pulla kasvaa

ma_numminenKuuden CD.n boksi, 209 kappaletta.
Arvio: 5/5

Juutas. Mauri, tuo Suomen virallinen jänis, on kuulkaa tehnyt päälle 200 lastenkappaletta ja nyt ne ovat täällä kuuden CD:n kotelona. Kaikki. Ja minä muistan niistä melkein jokaisen!

Näin ensimmäisen kerran M.A:n Riihimäen torilla vuonna 1979. Kertooko se minun vai Nummisen vanhuudesta, sitä en tiedä mutta esityksestä muistan sen, että haitari komiasti kajahti ja jotenkin siihen liittyivät paloautot. Luulen, että jänisasu oli päällä ja todennäköisesti kaverina Pedro. Varma en ole mutta meininki oli tuolloin jo kihelmöivän tiukkaa. Sen jälkeen Mauri Anteron tekemiset ovat kiinnostaneet enemmän tai vähemmän, jo yksinomaan tuotannon laajuuden ja täydellisen anarkistisuuden vuoksi.

Naiivi älykkö Numminen ei ole ikänä mennyt sieltä mistä aita on matalin, vaikka se siltä saattaisi kuulostaakin. Lastenlauluissaankaan hän ei lässytä eikä soosota vaan vetää välillä hyvinkin inhorealistisella linjalla, mikä on riemastuttavaa. Ajoittain synnytetään, sitten mokaillaan, pohditaan elämää suurempia asioita ja ollaan jopa ryöstön yrityksen jäljiltä ’pytyssä’! Eikä silti pelota, tai ei minua ainakaan lapsena pelottanut, ei edes onneton kummitus Herra Huu. Huvitti lähinnä vain. Kuten tekee edelleenkin.

Nykylapsillekin tässä olisi ammennettavaa mutta eihän ne tällaisia taida jaksaa. Kuuntelevat Rihannaa ja Impaled Nazarenea, epatot, ja pelaavat WoW:ia minkä mesettämiseltään ehtivät. Joku korvallisen vauvan omaava vanhempi voisikin tehdä nyt urotyön ja ostaa tästä kunnon tavaraa piltille alitajuntaan porautuvaksi. Valitettavasti taitaa kuitenkin olla niin, että boksin arvo jää lähinnä nostalgiasellaiseksi. Ja nyt: Nostan 209 kappaleen joukosta omiksi suosikikseni…enttententten…Poliisi ja Rosvo, Kiitosröyhtäily, Tuhatjalka. No on ne muutkin 206 kappaletta tai sen kaltaista esitystä hyviä.

On sanomattakin selvää, että A) en edes yritä väittää kuunnelleeni boksia kokonaan tietääkseni mistä siinä on kyse, osittain jo ensimmäisessä kappaleessa mainituista syistä ja B) tämä boksi on kaiken ns. ’arvostelun’ ulottumattomissa. Kukaan, joka vääntää tuollaisen määrän lastenkulttuuria noin pitkän uran aikana ei ansaitse joutua ”siinä ja siinä kappaleessa oli kivat viulut mutta oisko sovituksia voinut laajemmalti kuitenkin vähän vielä miettiä”- tyyppisen ininän kohteeksi. On siis vain tyydyttävä toteamaan, että tällainen laatikko on nyt markkinoilla, hakekaa poies. Jos hakemalla hakee jotain moitetta, niin kansilehdykäinen voisi olla vieläkin laajempi, nyt se tyytyy kertomaan perusfaktat hyvin niukasti ja minimalistisesti. Mutta : Jos taannoin annoin PMMP:n Puuhevoselle täydet tähdet niin tälle pitäisi sitten varmaan antaa kuusi pojoa viidestä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Emi Finland, 2012