STOP THE PRESS!

Olavi Uusivirta – 27 suosikkia

olavi_271. On Niin Helppoo Olla Onnellinen 2. Ukonlintu Ja Virvaliekki 3. Nukketalo Palaa 4. Sokea Perhonen 5. Nuori Ja Kaunis (Feat. Anna Järvinen) 6. Irrallaan 7. Rakkausrunoja 8. Oodi Ilolle 9. Päiväperho 10. Reeperbahn 11. Minä Tahdon Ponin 12. Nuoruus 13. Viimeinen Kesä 14. Tuhat Vuotta Sitten (Feat. Pauliina Kokkonen) CD 2 1. Pimeä Tie, Mukavaa Matkaa (Feat. Paula Vesala) 2. Sydänmaa 3. Tiet Etäisyyksiin 4. Me Ei Kuolla Koskaan 5. Salmisaaren Salome 6. Jenni 7. Raivo Härkä 8. Erika 9. Huomenna Hän Tulee 10. Kaiken Jälkeen Olet Kaunis 11. Löysäläisen Laulu 12. Hautalaulu 13. Metsänpoika
Arvio: 4/5

En ehkä ihan heti olisi Raivohärkä-singlen ja Nuoruustango-pitkäsoiton julkaisun aikoihin uskonut, että kymmenen vuotta ja viisi levyä myöhemmin pitelen käsissäni Olavi Uusivirran ensimmäistä kokoelmaa. Näin nyt vaan on. Ja ei siinä mitään. Uusivirta on kelpo suomipopin väsääjä ja 27 suosikkia pitää sisällään monipuolisen kattauksen herran aivoituksia.

Toistan itseäni: Mikään levy, jolla on mukana Anna Järvisen kanssa duetoitu Nuori ja Kaunis, ei voi olla läpeensä huono. Uusivirran parhaan tekeleen tasolle eivät muut laulut yllä mutta ei tällä levyllä toisaalta isoja floppejakaan ole, ja miksi kokoelmalla olisikaan. Tuplalevy on kauttaaltaan mukavaa kuunneltavaa eikä missään vaiheessa tunnu siltä, että kyllästyttäisi tai työläännyttäisi. Se on 27 kappaleen paketilta aika hyvin. Omiin ykkössuosikkeihini ei Uusivirta nytkään pääse murtautumaan, johtuen ehkä materiaalin tietystä epätasaisuudesta, mutta monesti huomaa ihmettelevänsä, kuinka hienosti Uusivirta osaa kuljettaa niin tarinaa kuin melodiaakin.

Kronologisesti levyllä ei edetä mutta ei sen niin väliksikään. Kappalejärjestys on valikoitunut niin, että molemmat levyt alkavat kova pää edellä: Oma isoin hitti On Niin Helppoo Olla Onnellinen aloittaa ykköslevyn ja Leevi-cover Pimeä Tie Mukavaa Matkaa kakkosen. Onnistunut ratkaisu. Samoin se, että nyanssien takia samantempoisia kappaleita ei kuulla peräkkäin vaan sujuvasti peräkkäin soljuvat menopalat ja iisimmät biisit. Uusivirta ei ole laulajana mikään Caruso mutta omiin kappaleihinsa mies saa välillä jopa vimmattua tulkintaa ja ajoittain taas herkistellään rakkauden rajamailla. Myös sanoittajana mies on persoonallinen, näkemystä riittää ja se tuodaan esiin omalla äänellä. Levyduo onkin myös kelpo väylä tarkistaa, miten OU on kehittynyt niin melodia- kuin lyriikkapuolellakin eli kokonaisvaltaisesti tullut lauluntekijänä paremmaksi.

On vielä kiitettävä paksua kansilehtistä, josta löytyy kappaletietojen, kuvakollaasin ja Uusivirran omien ajatusten lisäksi Tero Alangon hieno, pitkähkö kirjoitus Uusivirran vaikutuksesta häneen ja laajempaakin pohdintaa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Johanna Kustannus Oy, 2013