STOP THE PRESS!

Depeche Mode – Delta Machine

delta_machine1. Welcome To My World 2. Angel 3. Heaven 4. Secret To The End 5. My Little Universe 6. Slow 7. Broken 8. The Child Inside 9. Soft Touch / Raw Nerve 10. Should Be Higher 11. Alone 12. Soothe My Soul 13. Goodbye
Arvio: 3,5/5

Kun yhtyeellä on takanaan vuosikymmeniä kestänyt ura, johon mahtuu niin huippuhetkiä kuin aallonpohjiakin, nousee vanhan fanin mieleen uutta materiaalia odotellessa monenlaisia kysymyksiä. Mitäköhän ne nyt ovat keksineet? Onko Martin Goren sävellyskynä yhä timanttisessa tikissä? Eivät kai ne yritä uudistua liikaa? Löytyisiköhän levyltä uusia upeita klassikoita?

Kunnioitettavaan 33 vuoden ikään ehtinyt Depeche Mode on kulkenut pitkän tien kepeästä diskopop-pumpusta synkkiin sävyihin luottavaksi elektronisen musiikin mammutiksi. Kolmannellatoista studioalbumillaan bändi ei yritä keksiä pyörää uudelleen, vaan luottaa jo tutuksi tulleisiin valtteihinsa ja flirttailee siinä sivussa niin rockin, popin, bluesin kuin gospelinkin kanssa.

Delta Machine alkaa vahvasti, ja oivalliset kappaleet seuraavat toisiaan, mutta levyn puolenvälin jälkeen meininki muuttuu hetkellisesti vaisummaksi. Muutaman biisin ajan kestävä puuduttavampi vaihe katkeaa rouheasti potkivaan Soothe My Souliin, ja sitä seuraava Goodbye päättää albumin komealla tavalla. Levyn kohokohdiksi nousevat kuitenkin vimmainen Angel vinksahtaneine syntsamöyrintöineen sekä ensimmäiseksi singleksikin lohkaistu, aavemaisen kiehtova Heaven.

Erinomaisen vivahteikkaassa lauluvireessä oleva Dave Gahan tuo kappaleisiin tulkinnoillaan aimo annoksen kohtalokkuutta ja rosoisuutta. Ja kuten tapana on ollut, tällekin levylle on ujutettu myös yksi Martin Goren laulama biisi. Itse en ole koskaan ollut Goren laulusoundin ylin ystävä, ja The Child Inside kuuluu muutenkin levyn vähiten sykähdyttäviin kappaleisiin.

Vaikka enin vaaran tuntu Depeche Moden musiikista onkin hälvennyt bändin jäsenten saatua elämänsä parempaan järjestykseen, on DM silti kaukana seestyneiden keski-ikäisten setien puuhastelusta. Delta Machinella on kuultavissa aavistuksenomaisia kaikuja menneiltä menestysalbumeilta, mutta silti kokonaisuus seisoo ylväästi omilla jaloillaan ja osoittaa Deppareiden olevan niin pirteässä vedossa kuin mokomat ihanat synkistelijät ylipäätään voivat olla.

Katri Korhonen for smackthejack.net

Photos copyright by Columbia Records, 2013