STOP THE PRESS!

Eri esittäjiä – Raskasta joulua

raskasta_joulua1.Enkelikello 2.Heinillä härkien kaukalon 3.Mielenrauhaa 4.Pieni rumpali 5.Tonttu 6.Arkihuolesi kaikki heitä 7.Julen är här 8.Sylvian joululaulu 9.Nisse-Polkka 10.Valkea Joulu 2013 11.Jouluksi kotiin 12.Me käymme joulun viettohon 13.Varpunen jouluaamuna 14.Tulkoon joulu
Arvio: 3/5

Raskasta Joulua- sarjassa on jo ennestään julkaistu levyt vuosina 2004 ja 2006. Nyt ilmestyy taas. Olen vähän ymmälläni, miksi tämänkin nimi on Raskasta Joulua eikä vaikka Raskasta Joulua III tai jotain. Aina kun levyn taustojen selvittelyyn menee aikaa googlatessa, putoaa levyn arvosana automaattisesti. Mutta siis ilmeisesti kyseessä on uuden konserttikiertueen tiimoilta julkaistu albumi, jossa on osittain jo ennestään julkaistuja kappaleita. Eikö tätä tietoa olisi voinut laittaa levynkansiin? Ei varmaan, eihän moinen olisi ollut rock. Pärkkele.

Nyt ei pidä käsittää väärin, levyn sisällöstä kyllä itse pidän, tavallaan, mutta kun sisällä asuva kriitikko käskee nipottaa niin nipotetaan. Miksi sovitukset on vedetty niin karkealla kaavalla ja kovalla kädellä? 14 biisiä silkkaa hakkaamista turruttaa kovimmankin korvan. Valitettavasti sovitukselliset nyanssit ovat kovin vähissä, onneksi niitä sentään siellä täällä on. Kovaa kaahaamistahan levy on kautta linjan ja heti kun jostain kuuloluu poimii jotain ennalta-arvaamatonta, se on riemun ja ilon aihe. Soitannossa ja erityisesti laulannassa ei kyllä ole mitään vikaa sinällään. Erityisellä riemulla huomioin Tontun miellyttävän virtuoositeetin, jota voisi kuunnella vaikka kuinka.

Pakko myöntää, että haukottelin levyn aikana, mikä kyllä ei tee oikeutta sille tosiseikalle, että genrensä Suomen parhaat vääntävät tutuiksi ja hienoiksi todettuja sesonkilauluja naamat punaisina. Johtuuko se siitä, että marraskuun vesisateessa ei ihan vielä pääse joulufiilikseen vai siitä, että meno tuntuu vähän ulkokultaiselta? En tiedä. Sanoma ei oikein välity, kun kukaan ei tunnu olevan aivan satasydämellä mukana. Tosin nämä laulajat voisivat lukea vaikka Valtion meno- ja tuloarvioesitystä ja silti se olisi komeaa kuultavaa. Mutta silti, hei.

Biisi- ja niiden laulajavalinnat ovat kautta linjan hyviä. Ainoa kalahdus on Varpunen Jouluaamuna, jonka ainoa oikea hevitulkki korvissani on Timo Rautiainen,. anteeksi vaan. Myös hauska idea eri biisien yhdistelystä kappaleiden sisällä riemastuttaa. Edes se, että sitä käytetään jumalattomasti, ei kyllästytä, sillä juuri tuonkaltainen detalji on omiaan tuomaan valonpilkettä mustana pörisevään sovitusmattoon. Kunnon tuplabasariin päästään käsiksi itseoikeutetusti Nisse-polkassa, joka onkin sitten jo täyttä jytyytystä. Jouluksi Kotiin oli itselleni tuntematon kappale mutta se ei tahtia haittaa, sillä se menee ihan mainiosti vanhojen klassikoiden seassa väriä tuomassa. Loppumoitteena, joka ei tietenkään levyn tekijöihin liity millään tavalla, täytyy vielä äristä tuosta ainaisesta Kristus-ylistyksestä, joka närpeää. Jaa niin mutta nehän on sen syndet, niin joo…

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Spinefarm Records, 2013