STOP THE PRESS!

Juice Leskinen & Coitus int

juice_coitus_int1.Heinolassa jyrää 2.Sotilaspoika 3.Hengitä sisko 4.Jeesus pelastaa 5.Hän sammuu 6.Imeläkivi 7.Zeppeliini 8.Oo! Raili 9.Mari (Savun kuningatar) 10.Cuba libre 11.Tulppaani 12.Lähde takaisin 13.Nonamen laulu 14.Rokkaan 15.Marilyn 16.Einarin polkupyörä 17.Zeppeliini 18.Heinolassa jyrää
Arvio: 4,5/5

Klassikkolevyjen kanssa sitä on aina jotenkin polvillaan mutta nyt: Levy joka loi suomenkielisen rockin! Domuksen kellareista nousut Coitus Int kuulostaa tasan 40 vuotta myöhemmin yhtä aikaa itsetietoiselta, konstailemattomalta, potentiaaliselta, pöyhkeältä ja haparoivalta. Näkee, että innoissaan on oltu. Kuulijalle kokemus on mielenkiintoinen.

Juice, Mikko, Harri…ketä meitä nyt oli. Yhtyeellä oli tiemmä valmiina tätä äänittäessä jo materiaali toiseenkin pitkäsoittoon mutta nämä nyt vaan sattuivat pyrähtämään esiin ensin. Osa muusta varastostahan päätyikin sitten Juicen ja Mikon sooloille. Leskisellä oli jo tässä vaiheessa kasassa satakunta lyriikkaa, joten ei ihme, että nuoren miehen superpallomainen energia on taltioitunut levyllekin asti. Biisimateriaalihan on kerrassaan hämmentävää. Esimerkiksi liian vähälle huomiolle jääneet Tulppaani, Lähde Takaisin ja Nonamen laulu eivät yhtään häviä tekijäkaksikkonsa huikeimmille klassikkohiteille. Ehkä ne ovat liian vaikeita suurelle yleisölle, ehkä eivät mutta olisi kiva tietää soittiko esimerkiksi Juice näitä koskaan livenä.

Jos haluaisi olla naiivi ja banaali niin levyn soitannosta voisi sanoa sanasen. En ehkä kuitenkaan halua. Pääasia että into välittyy. Sitä paitsi tässähän oltiin liikkeellä lähes täysin amatööripohjalta. Coitus Inthän ammattimaistui jäsenistövaihdosten myötä vasta myöhemmin. Sovituksia on kuulemma mietitty päivä- ja yökausia ja se kyllä sinällään kuuluu ja ehkä joissain kohtaa onkin haukattu liian iso pala purtavaksi mutta so not, kunhan hyppy kulkee. Nuorten miesten mahtipontinen usko omaan tekemiseensä on samalla hykerryttävää, hämmästyttävää ja toiveikasta.

Levyn kansilehtiseen on Harri Rinne laatinut pienet saatesanat ja hyvä niin. Enemmänkin näistä sessioista toki kuulisi. Levyn uudelleenmasterointi on jokatapauksessa merkkiteos ja kulttuuriteko, joka tuo kaikkien mieleen tuoreena sen, mistä kaikki alkoi. Aika vähän olisi Poskea Stadikalla ilman Juicea ja Mikkoa, melko mitättömissä olisi Haloo Helsingin tai Vain Elämää- tähtien urat, jos tätä uranuurtoa ei olisi tehty. No, totuuden nimissä, jokuhan suomirockin olisi tietysti keksinyt mutta koska ja mihin suuntaan se sitten olisi lähtenyt, se onkin ihan toinen skenaario. Levyllä on bonusraitana seuraavan vuoden hittisinglet Marilyn ja Einarin Polkupyörä, jotka levyn muuhun, innoittavaan aineistoon nähdemn tuntuvat jopa…öh, voiko näin sanoa, tylsiltä kaikessa tuttuudessaan ja puhkisoitossaan, sekä toisenlaiset miksaukset kappaleista Zeppeliini ja Heinolassa Jyrää. Viimeksimainituilla on lähinnä kuriositeetillinen arvo.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Love Records 1973 / Siboney 2013