STOP THE PRESS!

Battlefield 2

battlefield2Tekijä: Digital Illusions CE
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 3/5

Taas on aika nettiräiskinnän. Luodit viuhuvat ja miestä kaatuu kuin heinää. Mutta eipä hätää, sillä miehet syntyvät tuota pikaa kuin taikaiskusta uudelleen entistä ehompina ja vihaisempina. Suositun toiseen maailmansotaan sijoittuneen ensimmäisen osan jälkeen oli suorastaan ajan kysymys koska jatko-osa putkahtaisi markkinoille. Ykkönen alkoikin jo olla kaikin puolin läpeensä läpipelattu, kymmenine, ellei satoine erilaisine modeineen. Kakkosessa on tarjolla tietenkin mm. päivitettyä grafiikkamoottoria, joka tosin vielä toistaiseksi ei toimi aivan täydellisesti. Ainakin Atin näytönohjaimella esiintyi välillä joitakin ylimääräisiä vilkkuvia viivoja siellä täällä. On syytä varmistua siitä että asentaa korjaustiedoston joka päivittää pelin versionumeroon 1.02. EA ehti jo julkaista 1.01 -korjauksenkin, mutta kuinka ollakaan, se vain pahensi pelissä esiintyneitä ongelmia. Ilmeisesti pelin verkkokoodi on pelin suurin ongelmakohta, sillä itselläni esiintyi perin erikoista pätkimistä, vaikka omassa yhteydessäni ei ollut mitään vikaa. Musiikkia pelissä kuullaan lähinnä valikoissa, ja tuolloin kuultava materiaali toimiikin varsin mukavasti. Ääniefekteistä ei voi kaikilta osin todeta samaa. Se paljon puhuttu muna puuttuu useimmista aseen äänistä. Maksimissaan 64 pelaajan massiivinen sotarähinä ei oikein kohtaa korkkipyssysoundien kanssa. Ehkä asia korjaantuu myöhemmin modin muodossa, ellei tekijät itse asiaa korjaa.

Tällä kertaa ei kuitenkaan liikuta toisessa maailmansodassa vaan tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan – joskin tällä kertaa kuvitteelliseen sellaiseen. Pelin idea ei ole isommin muuttunut mihinkään suuntaan. Edelleen ammutaan päättömästi kaikkea mikä liikkuu, ja strategioiden hiominen on useimmiten melko turhaa. Sniperinä säilyy hengissä useimmiten pisimpään siinä missä perusjääkäriltä kynsi kylmenee ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Realismia Battlefieldiltä ei ole syytä odottaa. Luotia saa ottaa vastaan sarjatolkulla ennen kuin solttupojasta henki kirpoaa. Lentokoneen tai helikopterin lentäminenkään ei juuri koulutusta kaipaa. Kulkuvälineiden fysiikkamallinnus on juuri sopivan arcademainen, että autojen ajaminen on suorastaan hauskaa. Peli jakelee hyville kuskeille myös bonuspisteitä. Yksi parhaista, tai ainakin suosituimmista rynnäköintitaktiikoista tuntuu olevan tunkea helikopteri täytteen solttuja ja eikun suoraan keskelle vihollisen tukikohtaa. Erilaisia kulkuvälineitä luvataan olevan yli kolmekymmentä.

Pelin hahmopistesysteemi on yksi pelin harvoja todellisia uudistuksia. Pelaamalla hyvin voi ansaita mitaleja ja edetä arvoasteikossa ylöspäin ja sitä myötä saada käyttöönsä uusia aseita. Pistejärjestelmän pitäisi olla pysyvä, joten niistä on hyötyä jokaisessa pelisessiossa. Pelin kartat ovat jalkaväen näkökulmasta kohtuullisen isoja, mutta edelleenkin lentokoneelle piirun verran liian pieniä. Jos eksyy pelialueen ulkopuolelle, uhataan ampumisella ja syytetään maanpetturuudesta. Kaikkiaan Battlefield 2 on kuitenkin genrensä ehdotonta parhaimmistoa, pikkuvikoineenkin. Kunhan vain pelikansa jaksaa odottaa lisää korjaustiedostoja, on tuhansille nettiräiskintäfaneille tiedossa unettomia ja sodantäytteisiä öitä.

Jarkko Rotstén for smackthejack

Photo’s Copyright by Electronic Arts, 2005