STOP THE PRESS!

Men of Valor

men_of_valorTekijä: 2015
Julkaisija: Vivendi Universal 
Arvio: 2/5

Suositusta Medal Of Honor -sarjasta tunnetuksi tullut pelifirma 2015 kertoo sivuillaan, kuinka he totesivat että toinen maailmansota on kulutettu pelien suhteen täysin puhki, joten he päätyivät tekemään jotakin uutta ja erilaista. Tässä vaiheessa minun oli vaikea hillitä hymähdystäni. Men Of Valor on nimittäin Vietnam -aiheinen sotaräiskintä. En jaksa edes muistaa kaikkia samaa aihetta käsitteleviä pelejä joita tänäkin vuonna on jo ehtinyt ilmestyä. No, sarkasmi sikseen ja asiaan. Onko Men Of Valorilla kenties jotakin uutta tarjottavaa?

Jälleen kerran on todettava nykypäivän pelibisneksen olevan huonolla tolalla. Pelit syöstään markkinoille TÄYSIN keskeneräisinä ja bugisina. Sain todellakin taistella Men of Valorin kaatuilun kanssa että sain pelattua peliä ylipäätään sen verran että sain siitä arvostelun kasaan. Edes korjaustiedosto ei asiaa auttanut, pikemminkin teki elämästäni vieläkin vaikeampaa. Nimittäin sen asentamisen jälkeen peli (4 CD:tä) piti asentaa uudelleen. Tällaisesta kuluttajan kiusaamisesta ropisee auttamatta piste tai parikin.

Entäpä se pelin sisältö? Taistelut käydään tietysti viidakossa, jossa aluskasvillisuutta onkin ihan viljelty varsin kiitettävästi, ja vihulaisen onnistuu välillä jopa yllättämään pelaajan. Valitettavaa vain jälleen on, että useimpien olohuone on leveämpi kuin MOV:in ahtaat ”käytävät” joilta ei voi poiketa sitten vähääkään. Eipähän ainakaan ole vaarassa eksyä, jos tuosta jotain hyvää täytyy keksiä. Pelaaja ei perinteiden mukaisesti osaa myöskään ylittää juuri polvea korkeampia esteitä.

Jos pelaaja ottaa luotia nahkaansa, on haava sidottava, tai muuten on vaarassa vuotaa kuiviin. Tämä on itseasiassa ihan hauska keksintö, joskin realismin kanssa tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. Vihollisiin saa upottaa lipastolkulla luotia ennen kuin nirri irtoaa. Toisaalta pääosumasta putoaa yleensä kerrasta.

Jotta räiskintä ei vallan puulta alkaisi maistumaan, välillä pelissä saa hypätä helikopterin tai veneen kyytiin räiskimään vietcong-solttuja. Kulkuvälineiden fysiikka voisi olla ehkä hieman eläväisempääkin – välillä tuntuu että koneet liikkuisivat kiskoja pitkin. Pelistä löytyy luonnollisesti myös moninpeli, jota pelataan PC:llä Gamespyn ja XBox -versiossa tietysti Liven kautta. Pelikavereita näytti ainakin olevan runsaahkosti liikenteessä.

Äänet ja musiikki ovat perushuttua. Kunnon tykityksen meininkiä ei oikein pääse syntymään aseiden äänten ollessa suhteellisen munattomia. Vanhoja klassikkobiisejä (Mamas & Papas, James Brown yms) viljellään säästeliäästi siellä täällä. Graafisesti peli on paikoitellen ihan komeata tehosterymistelyä, joskin osasta tekstuureista paljastuu, että pelistä on olemassa myös XBox-versio. Kontrollit ovat viilattu kohdalleen, ja ihan mielellään tätä ehkä pelaisi, ellei tarvitsisi koko ajan pelätä sitä kun peli-ilo vaihtuu pelin kaatumisen aiheuttamaksi hermojen menetykseksi.

Men Of Valor yrittää tuoda Vietnam-aiheisiin sotapeleihin syvyyttä ja pyrkii omalla tavallaan tuomaan sodan todellisia julmuuksia esiin. Valitettavaa kuitenkin on, että peli on niin perushuttua että sinänsä hieno ajatus jää perinteisen arcade-rymistelyn alle visuaalisten efektien viedessä kaiken huomion. Ehkä pelissä pitäisi olla enemmän realistisia piirteitä, mikäli se haluaisi todella tuoda aiheeseen uusia näkökulmia. Mitään uutta ja mullistavaa peli ei tarjoa. Mikäli Medal of Honorit maistuvat, niin todennäköisesti maistuu tämäkin. Ennen ostopäätöstä on ehdottomasti syytä varmistua että peli toimii omalla kokoonpanolla.

Jarkko Rotstén for Smackthejack

Photo’s Copyright by Vivendi Universal Games, 2005