STOP THE PRESS!

Nexus – The Jupiter Incident

nexusTekijä: Mithis
Julkaisija: Vivendi Universal Games 
Arvio: 4/5

Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeinen… Isäsi oli avaruustutkimusmatkailun suurin sankari. Valitettavasti muutama vuosi sitten eräs projekti epäonnistui hirveällä tavalla ja madonreikä, jota isäsi Noaan Arkki -nimisellä avaruuslaivallaan oli läpäisemässä, romahti ja sankari-faija jäi sille tielleen. Sinun tehtäväsi on seurata isukkisi jalanjälkiä ja suorittaa erilaisia tutkimusmatkoja avaruuden eri kolkkiin. Taisteluilta ei voi välttyä, sillä avaruus on täynnä sotaisia rotuja ja eliömuotoja.

Peliä ohjataan reaaliaikastrategian tyyliin naksuttelemalla hiirellä laivueensa aluksille erilaisia tehtäviä. Erilaisia aluksia on kymmeniä ja niistä jokaisen voi varustella omien mieltymystensä mukaan varsin monipuolisesta varustevalikoimasta. Komennettavia aluksia voi olla maksimissaan kymmenen, jolloin komentojen suhteen saa ollakin tarkkana. Alukset nimittäin liikkuvat kokonsa suhteen ns ”realistisesti”, eli satojen metrien pituiset laivat eivät suinkaan pyörähdä yhtä ketterästi kuin pienemmät hävittäjät. Ison aluksen kääntäminen ja liikkuminen todella ottaa aikansa, mikä rauhattomampaa pelaajaa saattaa paikoitellen hieman jopa ärsyttää. Kyseessä ei siis ole missään nimessä mikään Wing Commanderin tyylinen toimintaräiskintä. Taistelussa oman avaruuslaivan voi määritellä tykittämään vastapuolen aluksen tiettyjä osia, kuten esimerkiksi moottoreita tai vaikkapa tiettyjä asejärjestelmiä tuusan nuuskaksi. Tästäkin huolimatta taisteluissa tuntee välillä itsensä enemmän sivustakatsojaksi kuin että olisi itse keskellä kiivasta avaruusmättöä. Pelistä löytyy kokonaista kuusi erilaista rotua joilla jokaisella on omat taktiikkansa taisteluissa. Perinteiset deathmatchit ja team battlet on saatu sovitettua Nexuksen moninpelimoodiin. Ainahan se hauskempaa on oikeita vastustajia vastaan mättää, ei käy kieltäminen.

Kaikki hahmot kehittyvät taisteluiden myötä ja heitä palkitaan onnistuneista tehtävistä mitalein. Tämä ja hahmojen taustatarinat tuovat peliin tiettyä syvyyttä. Mikäli hyvin kehittynyt ja pitkään palvellut upseeri menettää taistelussa henkensä, se harmittaa oikeasti. Pelin tunnelma on käsinkosketeltava. Fiilistä on selvästi haettu Star Trekeistä ja muista legendaarisista sci-fi-sarjoista, kliseitä säästelemättä, mutta silti erittäin onnistuneesti niitä hyödyntäen. Erittäin suuren osan tunnelmasta luo loistava äänimaailma. Taustamusiikki on tehty erittäin hyvällä maulla ja se seuraa pelin tapahtumia onnistuneesti. Grafiikoiden luvataan olevan henkeäsalpaavia ja elokuvatasoisia. Onhan peli visuaalisestikin ihan hieno, mutta mistään fotorealismista ei voida puhua. Lähempää tarkasteltuna alusten tekstuurit ovat yllättävän rupuisia, samoin taustoissa näkyy välillä lievää kökköisyyttä, mutta ei kuitenkaan häiritsevässä määrin.

Jos peliin jotain paranneltavaa lähtisi kaivamalla kaivamaan, niin mielestäni tehtävänannoissa olisi voinut vääntää asioita hieman enemmän rautalangasta. Useammin kuin kerran jouduin yrittämään tehtävää useamman kerran koska olin missannut jonkin tärkeän pointin. Tällaisissa tilanteissa pelaaja saattaa tuntea itsensä hieman hölmöksi, kun ei ollut itse tajunnut jotakin pelintekijän mielestä itsestäänselvää asiaa. Myös tutoriaalin olisi suonut olevan hieman kattavampi. Tehtävissä on monesti useampia suoritustapoja, mikä on erittäin positiivinen yllätys. Ja ettei pelaaminen loppuisi ihan heti kesken, mukana toimitetaan myös tehtäväeditori, joka tosin vaatii vähintään ohjelmoinnin alkeiden osaamista.

Kaikenkaikkiaan Nexus – The Jupiter Incident on erittäin positiivinen kokemus, ellei lievä hidastempoisuus käy häiritsemään.

Jarkko Rotstén for Smackthejack.net

Photo’s copyright by Sierra Interactive 2004