STOP THE PRESS!

Swat 4

swat4Tekijä: Irrational Games
Julkaisija: Sierra / Vivendi Universal 
Arvio: 4/5

Bad boys, bad boys, whatcha gonna do? Whatcha gonna do when they come for you? Jos poliisi on pulassa, apuun rynnistää erikoisjoukkio SWAT. Mutta miten käy, kun tuon ryhmän johtoon istutetaan perushärmäläinen peliarvostelija, joka koski aseeseen viimeksi kymmenen vuotta sitten armeijassa?

Kiitos SWAT 4:n hyvän opetusosion, eipä siinä aina kauhean huonosti käy. Pelissä pelaaja on todellakin vastuussa viiden miehen (plus tarkka-ampujan) ryhmästä, joka kutsutaan paikalle kun tarvitaan astetta rajumpia otteita. Oli kyse sitten sarjamurhaajasta, panttivankitilanteesta tai jengiammuskelusta. Ennen tehtävää kuunnellaan (mikä todellakin kannattaa) selostus, mahdolliset hälytyskeskuspuhelut, tutkaillaan karttaa ja valitaan varustus. Varustus ei ole pelkkiä aseita, vaan mukaan täytyy ottaa myös vähemmän tappavaa varustusta, kaasua, tainnutinpyssyjä, peilauslaitteita ja tilanteen mukaan vaikka mitä muutakin.

Vaikka itsekin pääsee räiskimään, on pelaajan päätehtävä joukkojen komentaminen. Koko konkkaronkkaa voi komentaa kerralla, tai sitten sen voi jakaa kahteen ryhmään. ’Sininen ryhmä, avaa tuo ovi ja varmista huone – punainen ryhmä, jatkakaa eteenpäin tätä käytävää’. Komennot annetaan hiiren oikean napin kautta aina tilanteeseen sopivasti ja homma toimii. Hieman jäi kaipaamaan kätevämpää kahden erillisryhmän käskytystä, jolla voisi tehdä esimerkiksi yhtäaikaisen rynnäkön kahdesta eri ovesta. Tällaisenaankin taktikointimahdollisuuksia on lukuisia. Erityistä plussaa SWATille myös siitä, että päätarkoitus ei ole ampua kaikkea liikkuvaa, vaan nimenomaan saada sekä sivulliset että rikolliset talteen suurin piirtein vahingoittumattomina. Mikäli tehtävä epäonnistuu, sitä saa yrittää uudestaan – mutta se ei uusiudukaan välttämättä aivan samanlaisena. Ilmeisesti pienestä satunnaisuustekijästä, ajoituksesta ja taktiikan valinnasta riippuen uusintakierroksilla saattaakin tulla yllätyksiä. Pahantekijällä saattaakin olla kumppani, jota ei aiemmin ollut, aseita tai ei, piilossa tai oven takana odottamassa ja niin edelleen…

Realistisuuteen pyrkivissä peleissä on aina se huono puoli, että jos jokin seikka ei olekaan realistinen, siitä voi valittaa. SWATissa ympäristöön ei voi juurikaan vaikuttaa ovia lukuun ottamatta, vihulaisiin ei voi koskea nyrkeillä, eivätkä tiimin jäsenet pysty kiipeämään väärässä paikassa olevien pahvilaatikoiden yli. Tunnelma kuitenkin paikkaa tilannetta, sillä esimerkiksi etukäteen sekopäiseksi mainostetun sarjamurhaajan kellarissa hiipiminen on jopa pelottavampaa toimintaa kuin monet nykyiset ’kauhupelit’. Vielä enemmän fiilistä on verkkomoninpelissä, jota pääsin onnekseni testaamaan kun kaveriltakin löytyi samainen peli. Kun mukaan otetaan vielä reaaliaikainen puhekeskusteluohjelma, ei aidosta tunnelmasta puutu enää kuin luotiliivit ja ruudin tuoksu. SWAT 4 on idealtaan erinomainen peli tässä tusinaräiskintöjen valtaamassa PC-pelimaailmassa.

Officer Manu Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Vivendi Universal, 2005