STOP THE PRESS!

Stolen

stolenTekijä: Blue 52
Julkaisija: Hip Interactive 
Arvio: 2,5/5

Yhdistetäänpä vähän Splinter Celliä ja Metal Gear Solidia. Vähennetään yhtälöstä Microsoftin valtavat kehitysresurssit ja Hideo Kojiman nerous. Mitä jää jäljelle? Vastaus on aika tarkkaan pyöristäen Stolen. Peli on saanut lehdistössä ankariakin arvosteluja, mutta välttämättä se ei ole kaikkea lokaa ansainnut. Tämän miehen se hetkeksi koukuttikin, mutta vain hetkeksi.

Stolenissa pelaaja ottaa ohjiinsa Ayla-nimisen high-tech-varkaan, jonka hommiin kuuluu jos jonkinlaista hiiviskelyä ja tavaroiden haalimista ’parempiin’ käsiin. Alussa jo mainitsin Splinter Cell ja Metal Gear Solid – vaikutteet, mutta lisätään soppaan vielä Tomb Raiderkin, niin päästään vielä lähemmäksi Stolenin cocktailia. Luvassa on hiipimistä, teknoleluja (äänitutkaefekti on kieltämättä komean näköinen), kiipeilyä, hyppimistä, tutkimista ja erilaisten hälytyslaitteiden sammuttamista. Heti pelin alkupuolella yllätyin positiivisesti museon vartijoista, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä radioillaan ja kutsuvat apuvoimia pitkäkyntisen havaitessaan. Vartijoiden älykkyys jää valitettavasti tuohon mainitsemaani valopilkkuun, muuten heidän välttelemisensä ja mätkimisensä ei paljon vaadi. Taskulamppujen valokiiloja vältellessä syke kohosi ja Stolenin hyvä puoli tuli esiin.

Paljon muuta mieleenpainuvaa saakin sitten hakemalla hakea. Grafiikat ovat Playstation 2:n keskitasoa nykymittapuulla, ääninäyttely ja musiikit samoin. Ohjausmekaniikka tuntuu välillä liian monimutkaiselta, kun samalla napilla on eri tilanteissa eri toimintoja. Siltikin kaikkia Dualshock –ohjaimen painikkeita tarvitaan. Lisäksi ainainen riesa, eli kameran käyttäytyminen on tämänkin pelin taakkana. Kun tiukassa tilanteessa on muutenkin sormet kippurassa ja täysi työ painikkeiden muistamisessa, ei peukalo meinaa millään riittää kääntämään kameraa edullisempaan katselukulmaan. Sitten ovat vielä ne ilmastointihormit. Luulisi että 10 000:n leffan ja 2000:n pelin jälkeen vartijatkin oppisivat, että kannattaa pistää hälytyslaitteita ilmastointiputkiin. Ainakin terveyspakkausten sijaan… Muutenkin kentät ovat suoraviivaista etenemistä, huoneissa ei ole yleensä kuin yksi sisään- ja yksi ulospääsy.

Kaiken kaikkiaan Stolen häviää kirkkaasti kaikille kolmelle esikuvalleen. Budjetin pienuus ja ideoiden vähyys vaanivat joka nurkan takana ja vaikka Stolenista riittää kepeäksi keskikesän pelailuksi, se ei nouse PS2-pelien kärkikastiin. Kihelmöimään jäi kuitenkin ajatus vielä paremmin toteutetusta varastelupelistä, jossa pitäisi ensin suunnitella keikka, hankkia varusteet ja hommaan olisi kymmeniä eri toteutustapoja… Pelifirmat kuulolle!

Manu Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by HIP Interactive, 2005