STOP THE PRESS!

F1 2005

f1_05Tekijä: Studio Liverpool
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe 
Arvio: 5/5

Tämän vuoden Formula 1 kausi on jo ohittanut puolenvälin ja tuskaiselta näyttää Kimi Räikkösen osalta. Onneksi tuollaista tuskaa ei tarvitse kokea, kun pelaa tuoreinta Studio Liverpoolin toteuttamaan F1 2005 -peliä. Tämä virallisella lisenssillä tehty peli on jo vuosien saatossa muodostunut yhdeksi PlayStationin merkittävimmistä pelibrändeistä. Jatkuva kehitystyö on myös vaikuttanut siihen, ettei seuraavan vuoden pelissä edellisen vuoden vikoja enää ole ja samalla onnistutaan saamaan aikaiseksi tunne siitä, että kyseessä on todellakin aivan uusi peli.

Pelin parhaita puolia on se, että olitpa sitten kokenut konkari tai aloitteleva kuski, niin jokaisen tason pelaaja on huomioitu erittäin hyvin. Ensinnäkin aloitteleva voi testailla auton säätöjä ja ratoja pikakisojen avulla. Tosin pikakisoja on aiemminkin ollut, mutta parannusta on tähänkin osa-alueeseen saatu, ja sen avulla pystytty helpottamaan aloittelijan ensikokemuksia pelistä. Esimerkiksi auton säädöt ovat huomattavasti pelaajaystävällisemmät kuin aiemmissa peleissä. Mitä enemmän kokemusta keräät, sitä haasteellisemmaksi peli muuttuu. Virallinen lisenssi mahdollistaa myös sen, että pääset ajamaan suosikkikuskinasi kaikilla tämän vuoden radoilla. Grafiikka on viime vuodesta reilusti parantunut, sillä radat ovat yksityiskohtaisia, kuljettajien liikkeet aidon tuntuisia ja autot lähes aidon mallinsa näköisiä. Vielä jos televisiosi tukee progressiivista tilaa, niin pelin graafiset ominaisuudet pääsevät vielä paremmin esille.

”F1 2005” tarjoaa runsaasti erilaisia pelitiloja aina nopeista kilpailuista jopa viisi kautta kestävään ammattilaiskuskin uraan. Näin mielenkiinto pelaamista kohtaan kestää entistäkin pitempään. Henkilökohtaisesti eniten pidän juuri normaalista F1-kaudesta. Pelaajalle tarjotaan runsaasti mahdollisuuksia – jopa aivan aloittelevalle pelaajallekin. Oikeat ajolinjat on mahdollista saada näkyviin ja säädöt sellaisiksi ettei ajovirheellä radan ulkopuolelle kovinkaan helposti ajella. Tämä soveltuu juuri aloitteleville pelaajille, mutta konkarit voivat sitten vaihtaa autonsa säätöjä kuinka itse haluavat.

Mikä tekee tästä pelistä sitten toistaiseksi parhaan F1-pelin? Ensinnäkin pelintekijät ovat tavoittaneet koko lajin tärkeimmät ominaisuudet ja siirtäneet ne peliympäristöön. Toisekseen graafinen puoli on kehittynyt jopa viimevuotisesta versiosta harppauksen eteenpäin ja näin ollen tuo vieläkin enemmän realistisuutta peliin. Kolmanneksi pelissä on hyödynnetty viime vuotistakin paremmin verkkoa. Joten ensi vuoden versiota odotellessa ”F1 2005” on must pelattava.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony Computer Entertainment Europe, 2005