STOP THE PRESS!

Conker Live and Reloaded

conker_liveTekijä: Rare Ltd
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Arvio: 3/5

Yksi Microsoftin peliuran kohutuimmista ostoksista oli Raren ostaminen Nintendolta. Raren pojat kehittivät suuren osan Nintendo 64:n parhaista peleistä ja odotukset Xbox-peleistä ovat olleet kovat. Ensimmäinen viritelmä, Grabbed by the Ghoulies, oli aika mitäänsanomaton tekele, joten Rare-fanit ovat asettaneet toivonsa N64-peli Conker’s Bad Fur Dayn uusioversiolle. Conkerin maine koostuu suurelta osin räävittömästä huumorista ja kiroilusta, joka oli ennen kuulumatonta Nintendolta. Pelillisesti se toi tasohyppelyihin vain muutamia uusia ideoita, mutta kaiken kaikkiaan Conker lasketaan N64:n parhaimmistoon.

Itse olen Live & Reloadedin suhteen siinä onnellisessa asemassa, etten koskaan pelannut alkuperäistä. Näin yksinpelimoodin juonikuviot ja pulmat eivät ole ennestään tuttuja, niitä kun ei ole muutettu kuin hienoisesti. Pelin juoni ei päätä huimaa, mutta on kaiken kaikkiaan sekopäinen tarina krapulaisen oravan seikkailuista samalla kun pantterikuningas kaipaa juurikin sopivaa oravaa pöytänsä jalankorvikkeeksi. Ensimmäiseksi opetellaan tietenkin kontrollit ja muut Conkerin ominaisuudet ja alku on suoraan sanoen tuskastuttavan hidastahtinen. Ohjaussysteemi on kuitenkin pelin parasta antia yksinkertaisuudessaan, nappien miettimisen sijaan saa keskittyä pelaamiseen. 3D-tasohyppelyiden pahimpia ongelmia ei Rarekaan ole pystynyt täysin karsimaan – kameran sekä hyppyjen ajoituksien kanssa on kitkaa hieman liian usein. Harmaita hiuksia (ja niiden repimistä) aiheutti jatkuvasti myös se, että pelaajaa ei ohjasteta nimeksikään, vaan suurin osa pelaamisesta koostuu harhailusta seuraavan tehtävän toivossa, eikä sittenkään ole varmaa, että se veisi peliä eteenpäin.

Graafisesti peli on loistava. Xboxia revitään äärirajoilleen, tosin latausruutujen tiheyden kustannuksella. Ääninäyttelijät vaihtelevat hauskoista raivostuttaviin, mutta musiikki on harmittoman sopivaa. Huumoria viljellään jatkuvalla soitolla ja se vaihtelee nokkelasta itsensä piikittelystä lapselliseen kakkahuumoriin, mikä on pelin ikärajan huomioiden valitettavaa. Parasta antia ovat elokuva-parodiat ja hetken jaksaa huvittaa sekin, että söpöt animaatiohahmot kiroilevat kuin kellariin lukitut merirosvot. Animaatioista puheen ollen, Raren pojilla voisi olla kysyntää Dreamworksillä tai Disneyllä, niin komeasti ovat pojat homman hoitaneet. Pelin tallennussysteemin kanssa pitää olla hieman varuillaan, ainakin meikäläiseltä meni muutama parin tunnin pelisessio täysin hukkaan ja uudelleen pelattavaksi.

Conkerin pelaaminen on ristiriitainen kokemus. Siitä haluaisi pitää enemmän kuin voi. Suurista ennakko-odotuksista huolimatta se ei ole täysi pettymyskään. Tästä on osaltaan kiittäminen vauhdikasta Live-verkkopeliä kekseliäine kenttineen ja monine hahmoluokkineen. Ongelmaton sekään ei kuitenkaan ole. Kaiken kaikkiaan Conker Live & Reloaded sisältää liian vähän uusia peli-ideoita – graafisesta kauneudestaan huolimatta sen pelimekaniikka tuntuu N64-aikaiselta. Mikäli Conker on uusi tuttavuus ja huumori uppoaa, se on kuitenkin yksi parhaista Xboxin tasohyppelyistä.

Manu ”bleep bleep” Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Microsoft Game Studios, 2005