STOP THE PRESS!

Dead or Alive Ultimate

dead_or_alive_ultimateTekijä: Team Ninja
Julkaisija: Tecmo 
Arvio: 5/5

Mätkintäpelien A-luokassa on sellaisia pelejä kuin Tekken, Virtua Fighter, Soul Calibur ja Dead or Alive. Viimeisin on jäänyt vaille ehkä kaikkein vakavinta arvostusta, koska päähuomio on lähinnä kiinnittynyt hahmojen painovoimalle alttiisiin maitorauhasiin. Dead or Alive Ultimate –paketissa tulee kaksi levyä, joista ensimmäisellä on pelin kymmenen vuotta sitten julkaistu ensimmäinen osa ja toisella toinen. Mikä tässä on nyt sitten niin ultimatea?

Se, että tämä on parasta mätkintää sitten Soul Calibur 2:n (jonka yli ei allekirjoittaneen kirjoissa mene mikään). Ykköslevyä voi pitää lähinnä hauskana bonuksena, lisähintaa siitä ei joudu maksamaan. Mikä onkin hyvä, sillä kerran kokeilun jälkeen se jää todennäköisesti koteloon pölyttymään. Hieman uusitut grafiikat ja Xbox Live – tuki eivät ykkösosaa pelasta, kun kakkoslevy menee Xboxin syövereihin. Dead or Alive 2 Ultimate on nimittäin grafiikoiltaan hienoin peli, mitä Xboxille on tähän mennessä tehty.

Eikä hienous jää vaan grafiikoihin, pelattavuus on huippuluokkaa, tosin vaatii hieman enemmän harjoittelua kuin keskivertomätkinnät. Pelkällä nappien rämpyttämisellä selviää muutamasta vastustajasta, mutta ei välttämättä enää viimeisistä. Kaikkein viimeisimmällä vastustajalla on arsenaalissaan sellainen efekti, että arvostelijan leuat tippuivat lattialle ja niitä etsiessä matsi tuli hävittyä. DOA – pelien liikevalikoiman vahvuutena on aina ollut vastaliikkeiden tekeminen ja niiden hallitsemisen opetteleminen tuo peliin syvyyttä ja haastavuutta. Pelimoodeja on myös riittämiin, tosin ne ovat perinteisiä, onhan tämä pelikin vanhan pelin uusittu versio. Yksinpelin läpi tahkoamisen tavoite on lähinnä saada taistelijalleen bonusvarustusta ja näitä lisäasuja hahmoille on niin paljon, että niiden kaikkien hankkimiseen menee varmasti loppuvuosi. Suurin osa asuista lie suunniteltu miespelaajien miellyttämiseksi.

Mutta vieläkään en maininnut mitään DOA Ultimaten parhaasta ominaisuudesta. Se on vaan niin kertakaikkisen hieno kokemus, kun turnaukseen ilmoittautuu 3 japanilaista, 2 jenkkiä, korealainen ja suomalainen, sitten katsotaan ja kommentoidaan muiden taisteluita, kunnes on oma vuoro ja otetaan miehestä mittaa. Enää ei tarvitse kutsua kavereita olohuoneeseen, kun Xbox Live hoitaa homman. Tämän jälkeen ei tee mieli enää palata minkään muun tappelupelin pariin – oikeita, ajattelevia vastustajia vastaan taisteleminen on ehtaa hupia! Pienestä satunnaisesta nykimisestä huolimatta verkossa pelaaminen on sujuvaa ja peliseuraa löytyy nappia painamalla. Meikäläinen jäi koukkuun ja innolla odotan eurooppalaisten rantautumista DOAU – verkkoon, kunhan peli kohtapuoliin julkaistaan. Siellä nähdään!

Manu ”Why…?” Pärssinen

Photo’s Copyright by Tecmo, 2004