STOP THE PRESS!

Empire Earth II

empire_earth2Tekijä: Mad Doc
Julkaisija: Sierra / Vivendi Universal 
Arvio: 3/5

Otetaanpa hieman toisenlainen peliarvostelu. Pärssinen ihte nimittäin astuu alueelle, josta on kokemusta viimeksi noin kymmenen vuoden takaa Amigan Civilizationista. Kyllä, katsotaanpas kuinka märkäkorvan käy, kun eteen isketään kovemman luokan strateginen naksuttelusimulaatio Empire Earth II.

Jo pelin ensimmäinen osa laajennuksineen sai paljon kehuja, eikä vähempää odotettu jatkoltakaan. Aloittelevan strategistin tie käy ensiksi tutoriaaliin, joka sekään ei ole hetkessä koluttu. Massiivisten onlineroolipelien kanssa nämä strategianaksut ovat aika lailla samassa sarjassa sen suhteen, kuinka paljon niihin pitää käyttää aikaa, että homma alkaa sujua. Sitten pitääkin jo tinkiä yöunista ja ’oikeasta elämästä’. Opettelu lähtee käyntiin Etelä-Amerikasta, jossa ensin perustetaan kaupunkia, hankitaan perustarvikkeita ja vähitellen kehitytään sekä tieteen, tekniikan että sodankäynnin jaloissa taidoissa. Samalla rakennellaan yhä laajempaa valtakuntaa ja valloitetaan ja tutkitaan lähimantuja. Pitääpä vielä tehdä sotasuunnitelmiakin ja liittoja muiden valtioiden kanssa, mikäli meinaa menestyä. Nappuloita, komentoja, yksiköitä, rakennuksia, tehtäviä ja erilaisia karttaruutuja on niin paljon että heikottaa, mutta harjoitteluvaiheessa ei onneksi vielä ole sen kummempi kiire ja ainakin tärkeimmät alkavat löytymään tunnin pelailun jälkeen.

Varsinaisessa yksinpelissä astutaan saksalaisten, korealaisten tai amerikkalaisten saappaisiin ja katsotaan miten historia muuttuu kun siihen itse pystyy vaikuttamaan. Lisäksi mukana on muutamia ihmiskunnan suuria taisteluita, verkkomoninpeli ja skirmish-moodi, jossa voi itse määritellä pelin lähtökohdat. Itse lähdin saksalaisten matkaan itä-Eurooppaa käännyttämään. Tehtävät perustuvat historiallisiin merkkitapahtumiin, joten ’juoni’ etenee vahvasti, vaikka välillä voi puuhastella vähän omiaankin. Muita maita valloitetaan saamalla niihin rakennettua oman kaupunkikeskus. Kun tarpeeksi kehitytään, päästään seuraavalle ’epokille’ eli aikajaksolle, jolloin voi taas ryhtyä työstämään uusia asioita. Välillä tuotti hankaluuksia saada joukkoja menemään laajalla kartalla oikeaan suuntaan ja seurata kaikkia tapahtumia, vaikka siihen oikopolkuja onkin. Taistelut muita kansoja vastaan hoituivat helpoimmin selkeällä ylivoimalla kuin monimutkaisten strategioiden käytöllä. Ehkä syynä oli vain arvostelijan tottumattomuus moisten kehittelyyn.

Grafiikat ovat erittäin yksityiskohtaisia ja kohtuullisen komeita, orkesterimusiikki tunnelmaa luovaa. Käyttöliittymään tottuu vähitellen aloittelijakin ja mitä enemmän peliä pelaa, sitä enemmän oppii myös oikoteitä eri toimintoihin, jolloin pelaaminen sutkiintuu entisestään. Empire Earth II ei ole ehkä soveltuvin ensiaskel reaaliaikastrategioiden maailmaan, mutta mikäli intoa riittää, voi tälläkin aloitella. Pelityylin ystäville tämä on varmasti taattua herkkua ja he voivat lisätä arvosanaan ainakin yhden pisteen.

Manu ”Aurinkokuningas” Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Vivendi Universal Games, 2005