STOP THE PRESS!

Evil Genius

evil_geniusTekijä: Elixir Games
Julkaisija: Sierra / Vivendi Universal
Arvio: 3/5

Mitä saadaan kun sekoitetaan The Sims, Dungeon Keeper, RISK ja Dr.Evil Austin Powersista? Ei kuulosta kovin järkevältä cocktaililta, mutta mm. kaikesta tästä koostuu Sierran julkaisema PC-peli Evil Genius. Supersankari- ja vakoojaelokuvissa loppujen lopuksi kaikkein mielenkiintoisin tyyppi on se hullu tiedemies tai ex-vakooja, jolla on mitä mielikuvituksellisimmat maailmanvalloitussuunnitelmat ja typerimmät laser/hai/sirkkeli/vesiallasansat mitä maa päällään tai allaan kantaa. Lisäksi kyseisellä kierolla nerolla on lauma kätyreitä, hieno salainen linnake ja roppakaupalla rahaa. Eikö olisi hienoa olla välillä tämän tyypin (kulta tms.)saappaissa? Ala harjoitella ilkeää nauruasi, sillä juuri tähän Evil Genius antaa mahdollisuuden. Mbuahhhaarrhaarhaarhaaaa!

Homma alkaa komeasti. Pelin juonta selventävän animaation jälkeen ilmoille kajahtaa 60-lukulainen vakoojagroove ja valikoiden taustat yms. on tyylikkäästi toteutettu. Austin Powersit, 007:t ja No One Lives Forever-pelisarja tulee vääjäämättä mieleen. Pienen tutorial-osion jälkeen (joka kannattaa katsoa, että peliin pääsee nopeammin sisään, tai että näkee sen loppuhuipennuksen), päästään itse peliin, joka aloitetaan oman pahispomon valinnalla kolmesta vaihtoehdosta.

Kun pelihahmo on valittu, alkaa (tihu)työn raskaan raataminen. Pitää saada linnake kokoon, palkata uusia apureita, varmistaa että (paha)maine säilyy ja huolehtia ettei linnakkeeseen pääse kutsumattomia brittiaksentilla puhuvia smokkivieraita tai muitakaan turisteja. Jos joku kutsumaton vieras kuitenkin jää kiinni itse teossa, mikä sen mukavampaa kuin kiduttaa heitä ilkikurisilla vekottimilla. Mbuah hahhaaa haar buahhaa (tämähän alkaa sujua).

Aika monta nippeliä ja napin painallusta pitää oppia, mutta tunnin pelaamisen jälkeen suurin osa niistä alkaa tuntua jo loogisilta ja jäädä takaraivoon. Maailmankartalla suoritetaan maailmanvalloitusta, sekä siinä sivussa kerätään pahaa mainetta ja vihamiehiä lähettämällä alamaisia maailman kolkkiin tekemään koiruuksia. Samalla pitää laajentaa ja vahtia vuorensisäistä linnaketta ja varkauksista saatavilla rahoilla pitää huolta henkilökunnan hyvin- tai pahoinvoinnista. Sähkö ja majoitustilatkin tuppaavat loppumaan kesken. Kun häijyn neron maine kasvaa, helpottuu apureiden hankkiminenkin. Jos taas jossain päin maailmaa tulee liian kuumat paikat, syntyy hankaluuksia. Monesta muustakin seikasta pitäisi huolehtia, kun uutta laajemman mittakaavan tehtävää ilmestyy listaan sitä mukaa kuin edellisistä selviää. Klikkailtavaa siis riittää ja aika ajoin tulee melkoinen kiire.

Grafiikoiltaan peli ei ole viimeisintä huutoa, jo ulkoasullisesti vanhentunut Sims tulee taas mieleen, kuitenkin jälki on vallan riittävän nättiä tämän tyyliseen strategiointiin. Elixirin porukka on varmasti viettänyt paljon aikaa miettiessään maisemat täyteen pieniä yksityiskohtia. Peli pyörii grafiikan keveydestä johtuen vanhemmallakin koneella, ainakin siihen asti kunnes apulaisia alkaa olla vipeltämässä joka puolella ruutua. Hahmojen animaatioista voi antaa vielä lisäkiitosta, ne pistivät kerran jos toisenkin huvittamaan. Äänimaailma on kohtuullinen, tehosteet, puheet ja taustamusiikit ovat varsin kelvollisia, joskin alun bondimaista teemaa olisi voitu hyödyntää enemmänkin. Joskus avustusvideoiden puhetta oli hankala kuulla taustamusiikin seasta.

En yleensä harrasta tällaisia strategia/simulaatiopelejä, mutta kieltämättä Evil Genius tuo soppaan mukavan lisämausteen pilke silmäkulmassa ja pahuuden syövereihin jää nopeasti koukkuun. Vaikea on kuitenkin uskoa, että kun 100-prosenttisen pahuuden ja maailmanherruuden saavuttaa, peliä lähtisi vielä uudestaan tahkoamaan. Kertakäyttöviihdettä siis, mutta pieninä palasina pelinautinto kestää kauan. Mitään maailmoja mullistavaa pelimekaniikkaa Evil Genius ei tarjoa, mutta ideansa puolesta se on hauskaa ajanvietettä niille, jotka ovat moisesta hommasta aina unelmoineet, eikä kiltimpi Sims välttämättä iske.

Manu Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Vivendi Universal Games Inc., 2004