STOP THE PRESS!

Gran Turismo 4

granturismo4Tekijä: Polyphony Digital Inc.
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe 
Arvio: 5/5

Gran Turismo on aina ollut PlayStation -pelikonsoleiden autopelien aatelia, sen jokainen osa on lyönyt laudalta sekä aiemmat GT-pelit että monet kilpailijat. Saman tempun tekee myöskin tuorein, Gran Turismo 4. Tätä peliä on odoteltu todella kauan ja Sony julkaisikin lähes vuosi sitten ”demon” pelistä, joka sisälsi lähinnä muutamia herkkupaloja pelin ystäviä varten. Nyt odotuksen aika on ohitse, sillä suuren autopelin paluu on totta ja odotukset myös sen mukaiset. Mutta onko pelin kehittäjä Karzunori Yamauchi tiiminsä kanssa ylittänyt edelliset onnistumiset? Otetaanpa siitä selvää.

Luvassa on juuri sitä, mitä Gran Turismo -peleiltä voi odottaa, loistavaa grafiikkaa, erinomainen ajotuntuma ja valtava määrä sisältöä. Neljäs osa on kunnon tajunnanräjäyttäjä, sillä peli tarjoaa autopelien ystäville entistäkin enemmän haastetta. Valittavana on yli 700 lisenssiautoa, joita voit halujesi mukaan viritellä ja kaasutella monella kymmenellä eri ajoradalla New Yorkin katuradalta Grand Canyonin sorateille. Itselleni varsinkin jälkimmäisen radan tyyliset tiet ovat olleet aina autopeleissä erittäin ongelmallisia, mutta tässä pelissä niitäkin on lähes nautinto ajaa. Tietenkin perinteisiä tuttuja ratoja on myös mukana ja näissäkin on entisestään parannettu graafista puolta, mikä saa ainakin meikäläisen tuntemaan olevansa aivan oikeasti auton ratissa painaen kaasua täysillä.

Myös vanhan kunnon lisenssitestit ovat mukana, joten niitä kannattaa suoritella, sillä niiden avulla taas pääset parempiin kisoihin ajelemaan. Ennen kilpailuja voi katsella pienen televisiomaisen esittelyvideon radasta useasta kuvakulmasta. Totta kai pelissä on mukana myös kaksinpeli, joka ainakin testissä sai molemmat kuskit hyvälle tuulelle, vaikka ajelu menikin lähinnä pusikoiden tutkimiseksi.

Gran Turismo 4 löi jälleen merkkinsä parhaiden autopelien sarjaan. Se tarjoaa enemmän kuin monet autopelit, joissa intoa riittää pisimmillään pariksi kuukaudeksi. Monet ovatkin peliä odottaneet kuin hullu puuroa ja odotus on varmasti ruhtinaallisesti palkittu. Lisäksi Gran Turismo 4 on peli, joka oikeasti sopii lähes kaikenikäisille sukupuoleenkaan katsomatta. Se on viihdyttävä, haastava ja ennen kaikkea tyylipuhdas autopeli, ja naisenkin silmä lepää kauniiden autojen muodoissa. Gran Turismo 4 on valmis räjäyttämään pankin. Vuoden odotetuin autopeli ei siis petä. GT4:n kolme suurinta valttia ovat uskomattoman hyvä ajotuntuma, sisällön valtaisa määrä ja komea ulkoasu. Kaikki pelisarjaa pelanneet tietävät, millä tasolla liikutaan, kun puhutaan Gran Turismo 4:n pelattavuudesta. Kyseessä on jotain sellaista, mikä ei jätä juuri parantamisen varaa. Ajaminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa ja tekoälyn ollessa haastava, saattaa pienikin virhe johtaa katastrofiin ja voiton menetykseen. Nyt täytyy jo tässä vaiheessa reilusti sanoa, että tuskinpa tänä vuonna mikään toinen autopeli tätä peliä ohittaa, sillä Gran Turismo 4 on vuoden 2005 paras autopeli.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony Computer Entertainment Europe, 2005