STOP THE PRESS!

Jade Empire

jade_empireTekijä: BioWare
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Arvio: 5/5

Valmistautukaa hehkutukseen. Tällaisia pelejä ei tule vastaan aivan joka päivä. Jade Empire on nimittäin kiireisen perheellisen peliarvostelijan painajainen, sillä siitä ei pääse irti. Lukemattomia kertoja viimeisen viikon aikana ’äkkiä vaan seuraavaan taisteluun saakka’ – pikapeli on muuttunut 2-4 tunnin seikkailusessioksi. Jade Empire on erinomainen.Voisin jopa väittää, että se on yksi parhaista pelaamistani peleistä koskaan (aivan oma, henkilökohtainen mielipiteeni). Jade Empire on pohjimmiltaan toiminnallinen rooliseikkailupeli vahvalla taisteluelementillä. Tai taisteluseikkailupeli roolipelivaikutteilla. Tai kevyt roolipeli… no, idea kai tuli selväksi. Tämäkös iskee meikäläiseen kuin tuhat volttia (kierteellä, miekka kädessä).

Homman perimmäinen juoni, joka näin lyhyesti kirjoitettuna voi vaikuttaa hieman kliseiseltä, on se, että pelaaja on mestarioppilas ja mestarin suosikki taistelulajikoulussa. Tämä aiheuttaa sekä hyvää, että pahaa verta, mutta Jade Empiren maailmassa on jotain suurempaakin tapahtumassa. Kuolleet sielut eivät jostain syystä pääse lepoon vaan jäävät valtakuntaan maleksimaan. Homma ajautuu pelaajan hoidettavaksi, mutta päämäärän saavuttaminen ei ole ollenkaan yksinkertaista. Mestarikin pitäisi pelastaa. Matkan varrella kohdataan jumalia, ninjoja, merirosvoja, kannibaaleja, kirottuja lapsia, demoneja – listaa riittää.

Jade Empiren juoni polveilee henkeäsalpaavan komeista maisemista toisiin ja matkan varrella tavataan sekä ystävällisiä että kieroja ihmisiä. Näiden kanssa keskustelemalla myös pelaajan luonne kehittyy joko hyvään tai huonoon suuntaan – molemmilla tyyleillä pärjää. Keskustelut ovat erinomaisesti käsikirjoitettuja, niin kuin koko tarinakin. Erityisen vaikuttunut olin moraalisista ongelmista – jos pelastan kylän, minulle on siitä tätä ja sitä hyötyä, jos taas lyöttäydyn kimppaan kieron kauppiaan kanssa ja jätän kylän ahdinkoon, siitä on tätä ja tuota hyötyä. Valinnan vapautta ei loppujen lopuksi aina tietyssä tilanteessa ole paljoa, mutta laaja juoni kietoo pienissä palasissa mukaansa. Suuri paino on taistelulajeilla, joita opitaan lisää matkan varrella ja niissä kehitytään. Mahdollisia taistelutapoja on kymmeniä ja niitä voi – ja pitää – vaihdella kesken taistelunkin, riippuen vastustajista. Mukana on myös alati kasvava joukko apulaisia, joista tosin vain yhtä kerrallaan voi kuljettaa mukanaan.

Jade Empiresta olisi niin paljon kerrottavaa… retrosedän suupieliin hymyn tuovat minipelit, suuren juonen sivujuonteet pikkutehtävineen, sadat, elleivät tuhannet vastaan tulevat hahmot (varsinkin kaupungit ovat täynnä elämää), taitojen kehittyminen, pelattavuuden hienoudet, upeat grafiikat taivasmaailmoineen ja palavine kaupunkeineen, hienosti toteutettu ääninäyttely jne. Vaikeustasoa saa säätää helpommaksi, mikäli taistelut tuottavat liikaa tuskaa – helpoin taso vaikutti kyllä jo liiankin simppeliltä. Tallennuksia voi tehdä vaikka minuutin välein, tärkeimmissä kohdissa peli hoitaa sen kyllä itsekin. Joidenkin mielestä Jade Empire voi olla turhan yksinkertainen roolipeliksi, turhan taistelupainotteinen seikkailupeliksi ja turhan roolipelipainotteinen taistelupeliksi – minulle se on liki täydellinen sekoitus näitä kaikkia. Jade Empire on oma, elävä maailmansa, johon pelaaja uppoutuu. Pakkohankinta Xboxin omistajille.

Manu ”Bootylicious Maunukki” Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Microsoft Game Studios, 2005