STOP THE PRESS!

Leisure Suit Larry – Magna Cum Laude

leisure_suit_larryTekijä: Danger High Voltage
Julkaisija: Vivendi Universal Games 
Arvio: 4/5

Yksi 80- ja 90-luvun menestyksekkäimmistä seikkailupeleistä (tai paremminkin siekailupeleistä) on ”Leisure Suit Larry” -pelisarja, jossa surkuhupaisa Larry Laffer yritti iskeä naisia epätasaisella menestyksellä. Ensimmäisten pelien grafiikka oli aluksi suoranaista ”pikselimassaa”, mutta viimeiset pelit olivatkin jo suhteellisen hyvää tasoa. Juonellisesti pelit hakkasivat jo tuolloin monet seikkailupelit kaksimielisellä huumorilla ja oivaltamisen ilolla, sillä englanninkielen taidolla päästiin monesta pinteestä eteenpäin. Kaikkiaan Larry-pelejä julkaistiin yli 10 kappaletta. Pelkästään vuosien 1992-97 aikana ne ovat tuottaneet yli 35 miljoonaa dollaria. Muutaman vuoden tauon jälkeen on Sierra yhdessä Vivendi Universal Gamesin kanssa julkaissut ”Leisure Suit Larry – Magna Cum Laude” -pelin. Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat collegeen ja samalla myös Larry on vaihtunut. Nyt seikkailee Larry Lovage, jolle ’eläkkeellä’ oleva setä Larry Laffer antaa mehukkaita vinkkejä.

Larryn tehtävänä on kellistää naista kuin naista mahdollisimman tehokkaasti. Onnistuakseen siinä hänen on suoriuduttava ns. minipeleistä, joita ovat mm. kolikon heittäminen, trampoliinilla hyppiminen, tanssiminen tai oppilaiden kouluhengen kohottaminen. Helppoa se ei tule olemaan, sillä Larryn on oltava lähes koko ajan pienessä sievässä, jotta naiset voisivat häntä sietää. Tosin liian känniin ei kannata miestä vetää, sillä muuten sammumisen vaara on suuri. Eikä missään nimessä kannata painella X-nappulaa, sillä Larry tuppaa päästelemään peräpuolestaan karmeeta hernerokan väristä kaasua. Keskustelut naisten kanssa käydään liikuttelemalla ”siittiötä” ohjaimella. Tällöin keskustelun tasoon pystyy vaikuttamaan. Jotta keskustelu ei olisi liian helpppoa, niin pelajan on varottava punaisia pallukoita ja yrittää ohjata ’siittiö’ vihreiden pallukoiden päälle. Larryn iskutaso on nähtävillä vasemmassa alakulmassa olevasta sydämestä. Mitä punaisempi sydän on, sitä paremmat jatkomahdollisuudet ovat typykän kanssa. Pahimmillaan pelaaja joutuu ottamaan uusiksi monta kertaa, jos Larry on kovastikin ’seilissä’ tai muuten epäonnistuu tilanteessa. Lisäksi kannattaa etsiä monista paikoista piiloitettuja esineitä, joiden avulla pääsee monesta kiperästä tilanteesta.

Larry -pelisarja on aina kuulunut omiin pelisuosikkeihin, joten odotukset olivat hyvin korkealla. Pelisarjan kehittäjä Al Lowe omalla nettisivuillaan aikanaan arveli, että Sierra ei mahdollisesti enää julkaise Larry-pelejä, joten suosikkihahmon kohtalo olisi siten sinetöity. Osittain näin voisikin sanoa, sillä Larry Laffer on jäänyt taka-alalle ja nuorennettu versio hänestä on tuotu esiin. Toisaalta se onkin hyvä asia, sillä tämänkaltaisen hahmon pitää olla viriili nuori mies. Huumoriltaan peli on lähes alkuperäisen kaltaista räävitöntä ja välillä hävytöntäkin, mutta se kuuluukin asiaan. Pelin ongelmana ovat lähinnä minipelit, joita tuntuu olevan enemmän kuin itse seikkailua. Entisissä peleissä oli pieniä minipelejä, mutta tuoreimmassa niitä on mielestäni liikaa. Siksi toivoisi tekijöiden seuraavan kerran keskittyvän tiukemman tarinan kehittämiseen ja hommata paikalle myös Lowe, sillä hän jos kukaan tuntee Larryn maailman kuin omat taskunsa. Pienistä puutteista huolimatta ”Larry Laffer – Magna Cum Laude” on vuoden härskeimpiä, mutta nautittavimpia pelejä!

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Sierra / Vivendi Universal Games, 2004