STOP THE PRESS!

Team America: World Police

team_americaOhjaus: Trey Parker
Käsikirjoitus: Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady
Tuotanto: Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady
Pääosissa: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller, Masasa, Daran Norris
Arvio: 4/5

Kaverukset Trey Parker ja Matt Stone tekivät itsensä tunnetuiksi animaatiosarjalla ”South Park”. Miesten omaperäinen roskahuumori ja totaalinen rajoistapiittaamattomuus ovat sittemmin saaneet aikaiseksi monenlaista hässäkkää komedian saralla. Käsikirjoittaja/ohjaajakaksikko teki South Parkista kokoillan elokuvan vuonna 1999. Myös vuonna 1998 valokeiloihin ehtinyt Baseketball on kyseisten kahjojen tähdittämä, joskaan he itse eivät ole vastanneet produktion ohjauksesta tai käsikirjoituksesta. Nyt teattereihin tupsahtava Team America lupaa jälleen ryöpyttää räävitöntä komediaa katsojan silmämuniin. Kun tällä kertaa sekä Parker että Stone ovat olleet käsikirjoittamassa rainaa, voinee jo aavistaa, mitä on tulossa.

Nukkeanimaatio kertoo Team America -nimisestä organisaatiosta, jonka tehtävä on pitää Amerikka turvallisena tappamalla terroristeja ympäri maailmaa. Riveihin palkataan broadway-näyttelijä Gary Johnston, jonka tehtävä on soluttautua terroristien joukkoon ja paljastaa joukkotuhoaseiden mahdollinen sijainti Kairossa. Gary onnistuukin tehtävässään, mutta tämän seurauksena terroristit päättävät räjäyttää Panaman kanavan. Nyt Garylle tulee kovat omantunnontuskat ja hän päättää jättää organisaation. Kun Michael Moore räjäyttää Team American tukikohdan ja joukon muut jäsenet katoavat, päättää Gary kuitenkin palata ryhmän riveihin. Edessä on yhden miehen sota Pohjois-Koreaa ja Alec Baldwinin johtamaa näyttelijöiden liittoa vastaan…

Tehdäänpä ihan heti selväksi, että Team America on ERITTÄIN huonolla maulla toteutettu animaatio. Epäsiveellistä sanastoa tulvii tuutin täydeltä ja vaikkakin tämä tuntuu aluksi hauskalta, siihen kyllästyy. Toinen seikka, joka pisti pahasti silmään, on joidenkin kohtausten yltiökömpelö toteutus, vaikkakin suuri osa kohtauksista on erittäin taidokkaasti toteutettu. Kolmas, joka hiertää nilkassa, on ns. yhteiskuntakritiikin määrä ja laatu: ketä tässä oikeasta kritisoidaan tai parodioidaan? USA:n typerää ulkopoliittista korruptiota, vai sitä vastustavia näyttelijöitä, jotka ovat jo vuosia ottaneet kantaa poliittisiin kysymyksiin? Team Americasta jäi kuitenkin melko hyvä maku suuhun. Hieman kertakäyttöiseltä tämä tuntuu, mutta hauska sitä kuitenkin on katsoa. 9 ja 11 kertaa hauskempi, kuin moni muu komedia.

DVD-versio on hyvälaatuinen niin kuvan kuin äänen puolesta. Lisäksi levyltä löytyy vielä ekstramateriaalia, jossa käydään läpi leffan luomisprosessia. Myös poistettuja kohtauksia on sisällytetty, kuin myös testiotoksia eri nukeista. Kaiken kaikkiaan ”Team America – World Police” on erittäin suositeltava hankinta räävittömän komedian sekä Parkerin ja Stonen nyrjähtäneen huumorin ystäville.

Jari Järvi for smackthejack

Traileri: