STOP THE PRESS!

Monkey Mania

monkey_maniaTekijä: Sony Computer Entertainment Europe
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe 
Arvio: 1,5/5

Sonyn EyeToy –kameralle on alkanut ilmestyä jos jonkinlaista kokonaisuutta. Tähän asti lähellekään kamerakehittäjien omia Play-, Play 2- ja Groove –tuotoksia on päässyt vain Segan minipelikokoelma, jossa kameraa käytettiin monella kekseliäällä tavalla. Alelaareihin on eksynyt myös kaikkea chattiohjelmista Disney-peleihin, mutta miten käy, kun päästetään Ape Escapesta tutut apinat silmäpelin kimppuun?

On taidettu pelata Sonynkin toimistolla GameCubella MarioPartyjä. Monkey Mania on koko perheelle suunnattu lautapeli televisioruudulla aivan Nintendon sankarin pelisarjan tapaan. Erona Marion juhliin on ensisijassa se, että peliohjaimen sijaan minipeleihin osallistutaan itse, kameran liikkeentunnistuksen välityksellä. Ensimmäinen ongelma tästä tulee, kun pelaaja vaihtuu. Varsinkin kaksinpelissä joutuu koko ajan nousemaan ylös tuolistaan ja siirtymään television eteen, kun vuoro vaihtuu tiuhaan, eikä minipelejä tule vastaan. Samalla lähes joka kerta tulee sohaisseesi jotain ruudulla olevaa painiketta, vaikka kuinka koettaisi sujahtaa sopivasti television eteen. No, pienen käyttöliittymän epäkäytännöllisyyden ei pidä antaa pilata peli-iltaa.

Eikä sen tarvitsekaan. Monkey Mania pilaa ilon ihan omatoimisesti. Yksinpelinä tätä ei kannata harkitakaan ja moninpelinäkin tulee nopeasti siihen tulokseen, että kaikilla on tylsää. Minipelit ovat yksinkertaista huiskimista (joka usein toimii liian tuskallisesti) ja pelilautaosiossa ei tunnu tapahtuvan oikein mitään. Kaukana ollaan siitä Mariomaailmasta, jossa joka vuorolla saattaa tapahtua yllättäviä asioita ja minipeleihin päästään ainakin joka kierroksen päätteeksi. Suurin hupi syntyy siitä, että apinoiden valuutan nimi on pipo. Pelkästään minipelejä pelaamalla törmää muutamaan helmeen, joita jaksaa tahkota hetken aikaa, mutta ne eivät oikeuta pelin täysihintaisuuteen.

Grafiikka on iloisen sarjakuvamaista, mutta voisi melkein olla vanhemmaltakin Playstationilta kotoisin. Äänet ja musiikit ovat kohtuullisia. Ehkä vielä isommalla porukalla (testitilanne oli kaksinpeli) ja nuoremmalla iällä apinamaniaan voisi syntyä lisää säpinää, mutta kun mikään muutaman tunnin pelaamisen jälkeen ei enää innosta jatkamaan. Suositellaan ainoastaan muksuille, jotka ovat äärimmäisiä EyeToy tai Ape Escape – faneja.

Manu ’Ukkiiii’ Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony Computer Entertainment, 2005