STOP THE PRESS!

NBA Live 2005

nba_live_2005Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 3/5

Vastapainoksi joukolle Electronic Artsin Street-sarjan pelejä arvosteltavaksi saapui myös yksi urheiluversiointi, joka ottaa lajin enemmän tosissaan. Alkuruudusta sitä ei välittömästi huomaa, kun taustalla soi yhtä retkeä räpräime kuin muissakin peleissä, mutta kun NBA Street 3:n jälkeen yhtäkkiä pitäisi osata koripallon säännöt oikeasti, iskee todellisuus vastaan. Taas pitää moittia ohjekirjattomana arvostelijana kunnollisen treenaustilan puutetta. Donkkaukset ja muutamat muut perusliikkeet kyllä opetetaan, muttei perustason syöttö- ja puolustuspeliä. Tästä syystä tietokonetta vastaan pelaaminen olikin alkuun aika tuskallista, ennen kuin oikeat napit ja taktiikat löytyivät. Kaiken kaikkiaan pelaajien kontrollointiin saa näppituntuman kohtuullisen nopeasti.

Graafisesti NBA Live 2005 on hienoa katsottavaa, enpä äkkiä muista toista PS2-peliä, jossa ihmishahmot olisivat olleet näin luonnollisen näköisiä. Kaikki muukin on sliipattu, ainoa murheenkryyni on taas se, että ainakin pienemmästä telkkarista on välillä vaikea erottaa mitä kentällä oikein tapahtuu. Pitäisiköhän investoida kunnon laajakulmaan… Suurimmaksi uudistukseksi tämän vuoden peliversiointiin mainostetaan All Stars – viikonloppua, joka sisältää hieman erikoisempia pelilajeja, kuten donkkauskilpailun ja kolmen pisteen heittojen kisan. Donkkauskisassa ainakin allekirjoittaneella oli hankaluuksia keksiä joka rynnistykseen erilainen lopetus, eli treenattavaa riittää.

Konevastustajan pelaajat ovat kiitettävän taitavia eikä kentällä voi ruveta noin vain kikkailemaan ilman pelkoa pallon menetyksestä. Jos pallo menetetään, vastustajat ovat alta aikayksikön oman korin nurkalla ja siinä vaiheessa alkaa olla myöhäistä miettiä puolustuskeinoja. Oman joukkueen pelaajat reagoivat pelitapahtumiin vaihtelevasti. Usein korin alta löytyy aina joku sopivasti vapaana, mutta jos saa pallon haltuunsa vähän yllättäen ja pääsee vastapuolen alueelle, joutuu omia pelaajia odottelemaan välillä liiankin kauan. Vapaaheitot on toteutettu pienellä ajoitusalipelillä, joka toimi mainiosti. Pelitiloissa riittää tahkoamista täysimittaisine kausineen, tosin nelieräiset matsit tuntuvat välillä liiankin pitkiltä ja pitkästyttäviltä, vaikka niiden kestoa lyhentäisikin. Tämä lie lajin henki, ellei siihen ole sydänjuuriaan myöten ihastunut.

NBA Live 2005 on kaikin puolin taattua EA-laatua. Liiat kikkailut on säästetty NBA Streetin puolelle, joten virallista koripalloa halajaville tämä on ykkösvaihtoehto. Niin kuin melkein joka pelin yhteydessä on tullut todettua – kaverin kanssa, oli hän sitten samassa huoneessa tai netin välityksellä toisella puolen maailmaa – on tämäkin palloilu hauskempaa.

Manu Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Electronic Arts, 2005