STOP THE PRESS!

Team Ahma I

team_ahmaOhjaus: Taneli Mäkelä
Käsikirjoitus: Pirkka-Pekka Petelius, Taneli Mäkelä
Tuotanto: Pirkka-Pekka Petelius
Pääosissa: Pirkka-Pekka Petelius, Taneli Mäkelä
Arvio: 2,5/5

Suomalaisen huumoriviihteen tunnetuin nimi on varmaan Triple-P, eli Pirkka-Pekka Petelius. Kun 90-luvulla tv:ssä esitettiin lähes mikä tahansa komediallinen sarja, oli PPP melko varmasti mukana. Tästä syystä herran olemus koki inflaation, eivätkä miehen tuotokset enää kovinkaan paljon ole naurattaneet. Team Ahma on sarja, johon törmätessäni sen ensimmäisellä esityskerralla 1998 naurua ei herunut juuri ollenkaan. Sarjassa kaksi kaverusta, Jarno Ahma (Petelius) ja Alpo Kurkinen (Mäkelä), seikkailevat kahden miehen Maantiepalvelu-yksikön toimissa. Nyt, kun tuntuu olevan buumi saattaa jokainen tv-sarja, kotimainen tai ulkomainen, dvd-versioksi, myös Team Ahma on julkaistu tupla-dvd:nä, jolta löytyvät ne 15 ensimmäistä jaksoa, ja hieman ekstraa.

Itse sarjaa katsoessa ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, on: minkä vuoksi tämä sarja on tehty? Jaksoissa on kyllä jatkumo, joten niiden seuraamiseen on selvästi yritetty kehitellä jokin syy, mutta älytön ja totaalisen naurettavan puuduttava ”nythämähokasi”-lausahduksen toisto vesittää koko sarjan katsottavuuden. Ensimmäiset jaksot ovat onttoja, ja huonosti koostettuja. Myöhemmissä jaksoissa esiintyvät näyttelijät, kuten Vesa Vierikko, ovat erittäin päälle liimattuja. Tuntuu, kuin Makelä ei hallitsisi henkilöohjausta laisinkaan. Ainoastaan jakso ”Nuori lempi” jäi mieleen loistavalla eleettömällä komedialla ja Kari Väänäsen oivallisella tulkinnalla. Mikäli levyllä ei kuitenkaan olisi 1996-vuoden ”Akkaa päälle”-sarjassa esitettyä ”Team Ahma”-jaksoa, ei pakettia kannattaisi ostaa. Kuitenkin tämä kaikkien aikojen ensimmäinen Team Ahma-jakso on selvästi itse sarjaa vakuuttavampi ja parempi. Se on jopa hauska. Siinä ei ole turhia alleviivauksia, eikä se ärsytä läheskään niin paljon, kuin 24-minuutin paloihin pilkottu puiseva tarina, josta itse sarja rakentuu.

Taisin vastata jo omaan kysymykseeni, miksi tämä sarja on tehty. Se on tehty, koska alkuperäinen Team Ahma-idea oli hyvä ja suosittu. Sittemmin idea katosi jonnekin. DVD on melko hyvälaatuinen, mitä nyt näille sarjoille ominaisia kuvanlaadun heikkouksia ilmenee silloin tällöin. Ääni on varmaan normaalia tasoa, eikä sen tarvitse olla yhtään sen parempi, sillä äänimaailma on koko sarjan läpi hyvin kolkko. Sanottakoon, että pelkän ”Akkaa päälle”-sarjan jakson vuoksi Team Ahma DVD on ihan hyvä ostos. Ei ehkä hintansa väärti, mutta sangen viihdyttävää, hyvin pitkälti.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Oy Säihky, 2005