STOP THE PRESS!

Popeda – Museorekisterissä – karvanopat ja wunderbaum

museorekisterissaCD1 1.Mönkiäislaulu 2.Erkki ja Leena 3.Suuret setelit 4.Huummetta 5.Mörri Möykky 6.Minä elän 7.Kalteriblues 8.Yö 9.Delilah 10.Matkalla Alabamaan 11.Sukset (vaikeata tämä hiihtäminen) 12.Palle and the Boys 13.Kuuma kesä 14.Tää on se yö 15.Eläinten vallankumous 16.Kellot lyö 17.Maailmankaikkeuden suvijenkka 18.Bandiittipolkka 19.Muumi Muumi (live) (feat. Raaka-Arska) CD2 1.Optinen O 2.Sä lähdit taas 3.Paulin taikakaulin 4.Punaista ja makeaa 5.Kirje 6.Kersantti Karoliina 7.Repe ja Lissu 8.Tahdotko mut tosiaan 9.Mustameri ja mies 10.Mannaa mammonaa 11.Tohtori Mustajärvi 12.Kakskytä centtiä 13.Ikurin mimmi 14.Katsastuslaulu 15.Reino 16.Kuutamohullu 17.Onhan päivä vielä huomennakin 18.Elän itselleni 19.Hääkellot soi
Arvio: 4/5

Jaa Popera nääs. 35 vuottaa mannaa ja mammonaa kansalle. Bändi ei kaipaa esittelyjä mutta jakaa mielipiteitä, mikä ei ole huono juttu. Yhtye lyö tuotantonsa sekä massiiviseen 6 CD:n boksiin että tällaiseen helpommin lähestyttävään tuplalevyyn. Mitä tästä nyt voi sanoa? Lähtökohtaisesti yhtyeelle ja uralle 4,5 tähteä ja sillä selvä?

Levy on koottu kronologisesti, mikä nyt sitten joko on hyvä juttu tai sitten ei ole. Ainakin bändin soundin kehittymisen kaari tulee kovakorvaisemmallekin selväksi, samoin laulaja Paten harjaantuminen hommiinsa. Tässä biisijärjestyksessä isot hitit ja pienemmät hitit menevät siististi sekaisin, mistä itse kyllä tykkään mutta ei se ratkaisuna ehkä ihan vedenpitävä ole. Mielenkiintoista on myös havaita Costello Hautamäen arvokkuus yhtyeelle. Hänen ja kultaisen melodiakorvansa tultua kehiin bändin liito lähti nousemaan sfääreihin ja levylläkin kuulee selvästi kohdan, jossa soundi ja biisimateriaalin taso pompsahtaa eteenpäin.

Jotenkin levystä kuultaa silti kiireellä kokoaminen. Yksi isoimmista vahingoista on Kaasua- kappaleen totaalinen unohtuminen, vaikka sitä kansivihon tekstissäkin hehkutetaan. Niin, ja sitten se kansivihko. Historiikiksi se on huono, lukukokemukseksi aivan luokaton. Vai mitä sanotte vaikkapa lauseesta ”Bändin vuonna 1984 ilmestynyt pitkäsoitto möi kultaa heittämällä, josta yhtye saavutti ensimmäisen kultalevynsä”? Tällaista suomen raiskaamista on lipuke pullollaan. Kirjoittajana on Vesa Kontiainen, joka lienee väsännyt tekstin joko kännissä tai kiireessä. Eikä siinä mitään, mutta missä on esilukija/editaattori, missä? On levy-yhtiön rahat vähissä, jos hienon bändin komeaa uraa kattava kokoelma tehdään näin hutiloiden. Kismittää.

Olen nyt niin veijarimaisella tuulella, etten puhu itse biiseistä mitään. Eikö ne ole moneen kertaan jo hyväksi/sonnaksi havaittuja? Itse kuulun ensimmäiseen koulukuntaan, luukutin esimerkiksi Kellot Lyötä aikanaan kakarana niin paljon, että C-kasetista kului nauha pilalle. Mutta ymmärrän, ellei joku tästä pidä. Junttirockia junteille, jep jep. Pysyköön silloin kaukana tästä. Onhan tämä oikeasti äijämäisen hyvin tehtyä melodista rokettirollia ja piste. Tähän kun yhdistetään Suomen ehkä parhaan rockuroon karjahtelu niin hyvä tulee. Kokoelmasta on ilahduttavana seikkana todettava vielä, että Optisen O:n, Bandiittipolkan ja Eläinten Vallankumouksen mahduttaminen mukaan on hieno juttu. Erityisesti viimeksi mainittu on yhtyeen harvemmin kuultuja, syyttä vähälle huomiolle jääneitä helmiä. Ja saakeli, homman kruunaa vielä Maailmankaikkeuden Suvijenkka, jonka olen julkisesti kuullut ainoastaan muinoin Levyraadissa! Hienoa.

Ja pakollinen kokoelmia koskeva moite loppuun: Yhtyeen tiukin styke Erotomania uupuu. No, varmaan ihan arvattavista syistä mutta hei, oikeesti!

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Emi Finland, 2013