STOP THE PRESS!

Rome: Total War

rome_total_warJulkaisija: Activision
Arvio: 5/5

”What are we going to do tonight, Brain?” ”The same thing we do every night, Pinky – try to take over the world.” [Pinky and the Brain]

Oletko pitkän linjan strategiapelaaja, joka toivoisi tusina-reaaliaikastrategiapelejä syvempää pelikokemusta, jossa yksiköt kuitenkin näkyisivät muunakin kuin pelkkinä staattisina kuvakkeina kartalla? Onko Civilizationeiden ylimalkainen taistelumekaniikka saanut sinut toivomaan samankaltaista peliä, jossa taistelut olisivat pääosassa? Oletko Asterix-fani? Haaveiletko salaa koko tunnetun maailman valloittamisesta? Rome: Total War saattaa olla peli juuri Sinulle.

Rome: Total War on kolmas peli Total War -sarjassa. Uutta sarjan aiempiin osiin (Shogun: Total War ja Medieval: Total War) verrattuna on huomattavasti parannettu kampanjan parannettu yleiskartta, joka tuo myös strategisen lisäelementin peliin taktisen joukkojensijoittelun muodossa, ja entistä yksityiskohtaisemmat 3D-armeijat. Pelissä on tutoriaalin lisäksi tarjolla yksittäisiä pikataisteluita, joukko historiallisia taisteluita, lyhyehkö kampanja ja aivan tolkuttoman pitkä kampanja. Myös verkkopelimahdollisuus löytyy.

Kampanjamuotoinen peli muodostuu aina kahdesta osasta: Rooman valtakuntaa kuvaavasta yleiskartasta, jolla hoidetaan vuoropohjaisesti suuremmat linjaukset kuten joukkojen liikuttelu ja kaupunkien resurssien hallinta, sekä yksityiskohtaisesta maastonäkymästä, jolla reaaliaikaiset 3D-taistelut tapahtuvat. Näistä kahdesta ensinmainittu eli yleisnäkymä ja kaikki siihen kuuluva puuhastelu on selkeästi lapsipuolen asemassa, sillä Total War -sarjan pihvi on sen taistelujen mallintamisen hoitava pelimoottori. Se pyörittää massiivisten taisteluiden holtitonta sotilasmäärää todella sujuvasti ja yksityiskohtaisesti. Eeppisen yhteenoton tuntu on todella vahva, kun tuhatpäiset armeijat iskevät yhteen mies mieheltä mallinnettuina. Massiivisesta mittakaavasta huolimatta joukkojen komentaminen taistelun melskeessä on silti kiitettävän helppoa. Sekä äänet että grafiikat ovat todella laadukasta jälkeä.

Strategialla on tässä pelissä todella merkitystä, sillä pelkällä miesylivoimalla ei pitkälle pötkitä; maasto, säätila, yksikköjen tyypit ja käytetyt muodostelmat vaikuttavat kaikki taistelun lopputulokseen. Pientä roolipelielementtiäkin on saatu mukaan, sillä omien joukkojen kenraalit ja muut tärkeät henkilöt saavat ajan myötä persoonallisia piirteitä, joista voi olla hyötyä (vaikkapa erinomaiset puheenlahjat yhdistettynä pappiskoulutukseen ja mukavaan luonteeseen helpottavat kummasti kansan syvien rivien kanssa toimeentulemista) tai haittaa (esimerkiksi maine hillittömänä irstailijana ei varsinaisesti paranna mahdollisuuksia yletä senaatin arvoasteikossa).

Kampanjat voi pelata läpi myös antamalla koneen hoitaa taistelut, mutta tällöin pelin paras anti menee sivu suun. Pelkkänä resurssienhallinta- ja maailmanvalloituspelinä Rome: Total War ei yllä lähellekään esimerkiksi klassista Civilization-sarjaa, vaikka runsaasti samoja elementtejä pelissä onkin käytössä. Sen sijaan kaikille taistelupainotteisten strategiapelien ystäville Rome: Total Waria voi suositella varauksetta. Tai melkein varauksetta; armeijamassojen yksityiskohtainen mallinnus haukkaa melkoisesti konetehoa, joten kovin vanhalla kokoonpanolla tästä pelistä ei pysty nauttimaan.

Petri Kiukkonen for smackthejack

Photo’s Copyright by Activision, 2004