STOP THE PRESS!

Shrek 2

shrek2Tekijä: Luxoflux
Julkaisija: Activision
Arvio: 3/5

Viime vuosina elokuviin perustuvia lisenssipelejä on tullut kuin sieniä sateella. Välillä ihmetyttääkin, että haluavatko studiot vain pelkästään rahaa, eikä pelin laadulla ole väliä. Ei siis ihme, että monet peleistä ovat erittäin huonoja tai korkeintaan keskinkertaisia. Disney-yhtiön pelit ovat perinteisesti olleet tasohyppelypelien laadukkaammasta päästä. Nekään eivät ole olleet tarinaltaan mitään kummoisia, mutta viihdyttäviä kuitenkin. DreamWorksin Shrek 2 on ollut suurmenestys ympäri maailmaa ja ei siis ihme, että sillekin Luxoflux -pelitalo on tehtaillut pelin. Itse en ole suuremmin pitänyt Activisionin levittämistä.peleistä, mutta Shrek 2 oli positiivinen yllätys.

Tässä lyhyesti pelin juoni. Kuten elokuvassa, Shrek ja Fiona ovat menneet naimisiin. Asiasta ovat kuulleet myös Fionan vanhemmat, jotka kutsuvat tyttärensä ja hänen sulhonsa visitille kuningaskuntaansa. Matka ei tule olemaan helppo. Pelaajan on matkan varrella kerättävä kolikoita, silmiä ja keijukaisia. Lisäksi seitsemän pientä kääpiötä pitää pelastaa häkeistään ja varoa itse joutumasta niihin. Matkalla tapaa vanhat tutut, kuten Robin Hoodin iloisine miehineen ja peilin, joka kertoo ken on maassa komein… siis tässä tapauksessa mitä pelaajan pitäisi oikein tehdä. Shrekillä on kaiken kaikkiaan kymmenen ystävää, joita voi käyttää pelin eteenpäin viemiseksi. Oli sitten aasi tai piparkakkumies, niin jokaisella on jokin erikoistaito, jolla pelin ongelmatilanteista selvitään. Monta paikkaa on edessä, joista osaa ei elokuvassa ollut. Tekijät ovat vakuuttaneet, että pelaajalle riittäisi pelattavaa jopa 12 tuntia. Tosipelaaja alittaa varmasti tuon ajan, mutta tavallinen pelaaja varmasti saa tarpeeksi vastinetta rahalleen.

Kuten aiemmin totesin, jokaisella hahmolla on erityispiirteet, joita pelaaja voi hyödyntää. Esimerkiksi aasilla on ällistyttävä Burro Blast-potku, jolla mennään reippaasti lukittujen porttejen läpi. Mielenkiintoista pelissä on myös ns. Buddy System, joka mahdollistaa kolmen kaverin yhteispelin. Multitap-liitin mahdollistaa kolmen muun pelaajan liittymisen peliin yksinpelin aloittaneen kanssa. Näin pelistä saa entistäkin enemmän irti. Graafisesti Shrek 2 on komeaa katseltavaa, sillä läheltäkin katsottuna kuva näyttää kuin se olisi suoraan valkokankaalta. Äänet kuulostavat aidoilta, varsinkin Shrekiä esittävän Mike Myersin ääni kuulostaisi olevan alkuperäismiehen suusta lähtöisin joissain kohdin. Tosin aina ei oikein saa puheesta selvää, kun osa äänistä on muiden ääninäyttelijöiden työtä. Tekijät ovat panostaneet graafiseen puoleen hyvin huolellisesti ja taidokkaasti, näin hyvännäköistä lisenssipeliä ei allekirjoittanut ole pitkään aikaan nähnytkään. Tasohyppelypelinä se kuitenkin on keskinkertainen, koska monet ratkaisut ovat liiankin yksinkertaisia. Tästä huolimatta Shrek 2 on viihdyttävä ja hauska kokonaisuus.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Activision, 2004