STOP THE PRESS!

UEFA Champions League 2004-2005

uefa_champions_league_2004_2005Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 3/5

Alati sankkenevaan jalkapallopelien joukkoon kuuluu myös Mestarien Liigan oma peli. Käytännössä UEFA Champions Leaguen voisi sanoa olevan hieman muokattu FIFA. Pois on jätetty joukkueet, jotka eivät ota osaa Mestarien Liigaan, mutta tilalle on väsätty sitten muuta. Itse en ole FIFAa testannut, joten voin tehdä vertailua lähinnä Pro Evolution Socceriin.

Kaikesta huokuu virallisuus. Alkufanfaarien ja logojen jälkeen aukeaa alkuvalikko, jonka sisältö on lähes mitä tahansa EA:n urheilupeliä pelanneelle tuttua kauraa. Tunnelma on kuitenkin hyvin asiallinen verrattuna hiphop-rikastettuihin tuotoksiin. Pelitilan valinnan ja muutaman säädön (liiga, joukkue) jälkeen silmään pistää kaksi asiaa – stadionin, yleisön ja pelaajien korkealaatuinen toteutus, sekä kuvakulma, josta katsoen pelaajat ovat ruudulla varsin pikkuriikkisiä ukkeleita. Tässä on sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvää on tunnelma. Mieleen muistuu Amiga-aikojen Sensible Soccerit eikä tarvitse edes silmiä siristää, että homma näyttäisi aidolta jalismatsilta – tätä tukee vielä erinomainen selostuskin. Koska peli ei millään lailla osoita, missä päin oman joukkueen miehet menevät, on tämä kuvakulma myös paras pelillisesti, vaikka sitä saakin vähän säätää. Huonona puolena on tietty kliinisyys, kylmyys. Peliin ei pääse perskohtaisesti samaistumaan ja toiminta tuntuu hieman strategiapelin pelaamiselta, vaikka koko ajan olisikin pelaaja liikuteltavissa.

Kansia myöten UEFA-pelissä mainostetaan uutuutena tehtäväpohjaista pelimoodia. Pelaajalle esitetään erilaisia haasteita, joista pitää sitten joukkueen kanssa selvitä, tai ainakin koettaa selvitä. Mitä paremmin menestyy, sitä tyytyväisempi joukkueen johtoryhmä on ja bonuksia satelee, liian usein tehdyt mokat taas johtavat potkuihin. Tehtäviä on yhteensä 50, mm. pelejä, jotka on pakko voittaa, pelejä, jotka on pakko voittaa kahdella maalilla, pelejä, joista on selvittävä ilman tähtipelaajaansa jne. Tietokonepelaajat antavat matseissa hyvän vastuksen.

Vaikka Electronic Artsia paljon haukutaankin, lähinnä sen valtavan koneiston vuoksi, myöntää täytyy, että rahalla saa aidot pelaajat, aidot kentät, aidot joukkueet ja tasavarmaa laatua. Valitettavasti UEFA Champions League 2004-2005 tuntuu liiankin tasapaksulta, sen pelaaminen ei pitemmän päälle vain ole hauskaa. Tehtävämoodi on melkein ainoa syy futisfaneille UEFA:n hankintaan, mikäli jokin muu viime aikojen palloralli hyllystä jo löytyy.

Manu ”GOOOOOOOOL” Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Electronic Arts, 2005