STOP THE PRESS!

X-Files: Resist or Serve

x-files1Tekijä: Black Ops
Julkaisija: Vivendi Universal Games
Arvio: 3/5

Allekirjoittaneen mielestä yksi kaikkien aikojen parhaista TV-sarjoista, Salaiset kansiot, on häipynyt Suomenkin kanavilta aikapäiviä sitten. Ensimmäinen sarjasta tehty peli ei oikeastaan ollut peli lainkaan, vaan löyhästi yhteen nivottu kokoelma videopätkiä, joihin tylsistyi nopeasti. Siksi olikin suuri yllätys, kun Vivendi julkaisi X-Files: Resist or Serve –pelin. David Duchovny on ilmoittanut olevansa mukana ensi kesän uudessa X-files –elokuvassa, jossa ei ole avaruusolioita, vaan enemmänkin kauhumeininkiä. Samoilla linjoilla on myös tämä peli.

Alun valikot eivät juuri vakuuta laadullaan, mutta alkuanimaation, sarjasta tutun alkutunnuksen ja ensimmäisen juonipätkän jälkeen Files -fanin sydän on jo sulanut. Grafiikka ei ole aivan alansa kärkeä, mutta pelihahmot näyttävät kyllä Mulderilta ja Scullyltä – ja ennen kaikkea kuulostavat, sillä äänessä ovat kaksikko Duchovny ja Anderson. Lisäksi he käyttäytyvät juuri niin kuin heidän pitääkin, skeptinen Scully ja naljaileva Fox, mikä selittyy sillä, että pelin ’kolme kadonnutta jaksoa’ ovat kirjoittaneet TV-sarjankin kimpussa olleet kynämestarit. Juoni onkin ehdottomasti X-files: Resist or Serven parasta antia! Kyseessä on todellakin kuin kolme TV-sarjasta unohtunutta jaksoa, jotka kyllä nivoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi. Juonen siivellä tavataan toistakymmentä tuttua sivuhahmoa…

Pelaamisesta tulee ensimmäisenä mieleen Resident Evil – pelisarja. Ohjaus on hyvin samantyylistä, tosin sujuvampaa, kuin noissa kauhupeliklassikoissa. Aseen lisäksi toiseen käteen saa taskulampun, joka luo ympäristöön kajoaan hyvin todentuntuisesti. Taskulampun valossa tärkeät esineet erottuvat myös helpommin. RE:n tyyliin myös kuvakulmat pysyvät paikallaan, kunnes hahmolla liikutaan tiettyyn paikkaan, jolloin näkymä vaihtuu. Alussa voi valita, lähteekö tutkimaan zombien valtaamaa kylää Mulderina vai Scullynä, ja kun kokeilin toistakin hahmoa lyhyesti, huomasin, että heidän tarinansa eroavat riittävästi vaikka pelin tahkoamiseen kahdesti. Scullyn kanssa touhutaan ruumiinavausten ja lääkkeiden kanssa, kun taas Mulderilla touhut ovat astetta suoraviivaisempia ja juonenkäänteet utopistisempia.

FBI:n rikospaikkaoppeja pelin edetessä ei paljon tarvita, vaan se todellakin on hyvin Resident Evil / Silent Hill -henkinen seikkailu ryyditettynä pienellä pulmien ratkomisella. Tunnelma on saatu hyvin kohdalleen, useammankin kerran tuli sydämen hyppäyksiä ja kylmiä väreitä selkäpiihin. Zombeja kylän kaduilla riittää ja ammuksista tulee välillä pulaa, mutta ei tuskaksi asti. Tallennuspaikat on merkattu tyyliin osuvasti ikkunaan teipatulla X-merkillä. Saattaisin veikata, että tämä peli jää helposti pimentoon ja siirtyy nopeasti alelaareihin, joista TV-sarjan ystävien kannattaa se ehdottomasti poimia mukaansa. Tai vaikka heti.

Manu ”the truth is out there” Pärssinen for smackthejack

Photo’s Copyright by Vivendi Universal Games, 2004