STOP THE PRESS!

Top Spin

top_spinTekijä: 2K Games
Julkaisija: THQ
Arvio: 1,5/5

Top Spin ilmestyi Xboxille Microsoftin kustantamana jo kaksi vuotta sitten ja oli silloin ehdottomasti paras konsolitennispeli pitkään aikaan, vaikka ei pärjännytkään esikuvilleen, Sega Dreamcastin Virtua Tenniksille. Silti sen pelattavuus, ulkonäkö, verkkopeli ja uramoodi olivat niin viihdyttäviä, että se nousee edelleen Xbox-pelien parhaimmistoon. Sittemmin Microsoft lopetti urheilupelien tekemisen ja Top Spin päätyi 2K Gamesin talliin, joka on nyt tehnyt siitä version Playstation 2:lle.

Tiedän, että ammattini puolesta kommentoin arvosteluissani melkein aina ensimmäisenä grafiikoita, eikä siltä tälläkään kertaa voi välttyä. PS2:n Top Spinin graafista antia voisi ehkä parhaiten kuvata sanalla ’suttuinen’. Osittain homma näyttää realistiselta (pelaaja-animaatiot), mutta joka paikassa silmä havaitsee tuhruisuutta joka voitaneen selittää laiskuudella, PS2:n väännön loppumisella (epätodennäköistä) tai sillä, että peligrafiikoita on väsännyt joku kadulta repäisty pojankoltiainen. Kohiseva ja sihisevä äänimaailma vain entisestään vahvistaa mielikuvaa. Latausruutuja joutuu myös katselemaan kauemmin kuin keskimäärin.

Mutta eihän peleissä tärkeintä ole ulosanti, vaikka sitä aina eniten hehkutetaankin. Top Spin on PS2:llakin erittäin pelattava ja monipuolinen tennispeli. Jokainen oikean käden näppäin antaa erilaisen lyönnin, taktikointi on helppoa, mutta harjoitusta ja taitoa vaativaa ja onnistuneet suoritukset tuntuvat oikeasti itse tehdyiltä. Valitettavasti grafiikoiden törkyisyys haittaa jopa pelattavuutta, kun kuvakulmakin on hieman liian ylhäällä ja kaukana. Vastustajat eivät ole mitään palloa orjallisesti seuraavia superkoneita, vaan inhimillisen oloisesti virheitä tekeviä ja huijattavia tennistähtiä (Sharapova, Hantuchova, tärkeimmät mainitakseni). Uramoodi on entisellään, eli maailmaa kierretään turnauksissa ja erilaisissa harjoituksissa, joiden hauskuustaso ei edelleenkään yllä edes Virtua Tenniksen PSP-version tasolle. Uutuutena on oman naaman kaappaaminen EyeToylla, mikä toimii keskinkertaisesti. Tenniksen ystävät uramoodi koukuttaa helposti, mutta muille se saattaa alkaa maistua hyvin pian puulta. Kaverin kanssa taistot ovatkin aina hikisimmillään ja verisimmillään. PS2-versiokin taipuu verkkopeliin, mutta laihat olivat vastusten joukot.

Top Spinin PS2-versio on suoraan sanoen suuri pettymys. Mikäli ei muuta tennispeliä omista, on sen pelaaminen kaverin kanssa edelleen kohtuullisen hauskaa, mutta on järkyttävää, että jo viisi vuotta sitten tehtiin konsoleille parempia ja paremman näköisiä kotiwimbledoneja. Nykyään jopa taskukonsolille saa monta astetta parempaa pallokenttäviihdettä. 2K Games saisi hävetä itseään, sillä pulju osaa kyllä tehdä onnistuneitakin tuotoksia.

Manu ”kaksoisvirhe” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by THQ, 2005