STOP THE PRESS!

SSX On Tour

ssx_on_tourTekijä: EA Sports
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4/5

SSX on pelimaailman ehkäpä arvostetuin lumilautailusarja. Komeat grafiikat, hyvä vauhdintuntu ja mielettömät temput ihastuttivat jo aikanaan ensimmäisen osan julkaisun yhteydessä. Uusinta osaa on mainostettu tiiviisti televisiossakin, mikä ei aina ole paras tae pelin laadusta. Tällä kertaa laudan sijasta voi valita myös parin suksia, mikä vanhan koulukunnan skimbaajalle oli pieni, mutta kiva uudistus.

SSX On Tourin graafinen maailma valikoissa ja latausruuduissa on jotain … varsin omaperäistä. Ylä-asteen oppilaan kouluvihkotöherrysten näköinen ulkoasu on kuitenkin mediaseksikäs eikä ratojen latautumisen odottelu käy kovinkaan pitkäksi kuvien yksityiskohtia tutkiessa. Itse peli on erittäin komean näköinen ja vauhdin tunne on edelleen huumaava. Ratojen varsilla on paljon yksityiskohtia ja radalla joskus jopa liikaa tavaraa. Joissain kisoissa tuntui, että puiden tai rakennusten välistä ei vain voi päästä läpi törmäämättä johonkin. Välillä hypitään myös autoteiden yli, eikä rekan kohdalle sovi sattua, tai sattuu. Temppujen tekemiseen tarjotaan tukuittain mäkiä, hyppyreitä ja kaiteita ja lisäksi jokaisesta mäestä löytyy vaihtoehtoisia reittejä ja bonuksia. Matkan varrella on myös joukoittain tavislaskettelijoita, joiden hivuttelemisesta saa lisäpisteitä ja sijoitus kuuluisimpien suksi- tai lautamiesten listalla eikun nousee..

Pelihahmon ohjastaminen on vähän kaksipiippuinen juttu. Itse laskeminen on helppoa ja X-napin pohjassa pitäminen ponnistamiseksi entuudestaan tuttua, mutta temppujen tekemisessä oli ainakin tällä pikkupalanderilla vaikeuksia. Systeemiä on periaatteessa helpotettu siten, että temput tehdään pääasiassa oikealla tattiohjaimella, johon sitten lisätään kieppiä suuntanäppäimillä ja jos minkämoista lisätwistiä muilta näppäimiltä. Perustemppuja on helppo tehdä, mutta siitä eteenpäin homma muuttuikin hankalaksi ja sormien määrä vallan liian vähäiseksi. Temppuja tekemällä saa kerättyä boostia, joka on välttämätöntä tiettyjen kisojen voittamiseksi. Niin sanottujen Monster-temppujen tekeminen onkin sitten taas helpompaa. Pelin vaikeustaso tuntui kiristyvän vähän liian kiivaasti, millä oli tosin myös positiivinen vaikutus – kun vastustaja voitti vain karvan mitalla, tuli henkinen pakko koettaa uudestaan. Jotkut rinteet/kisat saisivat olla ehkä hieman lyhyempiä, ettei epäonnistumisen jälkeen mäen harjalta uudestaan lähteminen tuntuisi niin tuskaiselta SSX On Tourissa on yksi pelien tärkeimmistä ominaisuuksista: sitä on helppo pelata, mutta vaikea tulla mestariksi.

Viimeaikaisen pelisuman joukosta SSX On Tour on oikeastaan ainoa, joka pääsi koukuttamaan niin, että sitä tuli pelattua ilta toisensa jälkeen ihan ilman mietteitä arvostelun tekemisestä. Erilaisia kisamuotoja on riittämiin ja silmiä vihlova vauhti kauniiden lumimaisemien seassa jaksaa viehättää, vaikka männyt kävisivätkin tutummiksi kuin tupla-lazyboy-backflipit. EA on onnistunut vaihteeksi tekemään urheilupelin jatko-osan, jota kannattaa toivoa joulupukilta!

Manu ”Kuka vei porstuasta porkat pois?” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by Electronic Arts, 2005