STOP THE PRESS!

Vietcong 2

vietcong2Tekijä: Pterodon
Julkaisija: Illusion Softworks 
Arvio: 1,5/5

Konsolikäännös tahtoo tänä päivänä olla yhdensorttinen kirosana. Pelintekijät eivät pahemmin uhraa resurssejaan parannellakseen heikkotehoisemmille pelikonsoleille suunniteltuja pelejään. Kun käynnistin Vietcong 2:n ensimmäistä kertaa, olin varma, että kyseessä on kökköinen käännös jostakin konsoliräiskinnästä. Tästä kieli ensinnäkin perin heppoiset grafiikat, sekä pelin ajoittainen hidastelu. Olinkin tipahtaa tuolilta, kun totesin, että peli onkin alunperin tehty nimenomaan PC:lle. Visuaalisesti peli voisi hyvinkin olla jostakin 90-luvun lopulta. Vielä suurempi oli ihmetykseni, kun muistelin sarjan ensimmäisen osan saaneen yllättävän suuria myyntilukemia. Mutta ei mitään niin huonoa, etteikö jotakin hyvääkin. Pelin 60-lukuhenkinen taustamusiikki on nimittäin ehdottomasti pelin parasta antia. Räkäiset sähkökitarasoundit raikaavat kuin Carlos Santanalla ikään.

Varsin suoraviivaiseksi scriptatut tehtävät eivät nekään oikein vakuuta. Jos pelaaja yrittää itse päätellä, mitä tehtävässä seuraavaksi pitäisi tehdä, saattaa peli rankaista siitä yleensä perusteettomalla hengenlähdöllä. Voisi ainakin kuvitella, että jos sotilas pystyy pelissä ottamaan nahkaansa lippaallisen jos toisenkin luoteja, hän saattaisi myös kestää putoamisen puolestatoista metristä maahan. Moinen söi ainakin meikäläisen pelimotivaation varsin vahvasti. Pelaajan ohjastaman hahmon pitäisi olla jonkin sortin johtavassa asemassa oleva henkilö, mutta suurimman osan ajasta ryhmän muu porukka tuntuu tietävän tasan tarkkaan mitä tehdä seuraavaksi – toisin kuin pelaaja itse. Vihollisten tekoälyssäkään ei ole oikein mitään uutta ja mullistavaa. Monesti AI-toopet keskittyivät vain juoksentelemaan päättömästi välittämättä sen suuremmin pelaajasta, heidän pahimmasta vihollisestaan.

Jaksan kuitenkin uskoa, että putkijuoksu-tyyppisten räiskintäpelien ystävät saattavat jaksaa vääntää pelin läpi kertaalleen, mutta siinäpä se. Moninpeli verkon välitykselläkin toki onnistuu, jos on onnistuakseen. Muutama yritykseni onnistui kaatamaan jostakin hämärästä syystä koko pelin. Sopii siis toivoa, että korjaustiedosto ilmestyisi pikapuoliin. Moninpeli pitää sisällään lähinnä perinteistä sinkohippaa sekä lipunryöstöä. Harmi vain että markkinoilta löytyy jo kosolti pelejä joissa se on toteutettu kosolti paremmin, joten siksipä pelaajiakaan ei valitettavasti netin välityksellä kovinkaan suuria määriä löydy. En näe pelin kehnouteen oikein muuta syytä, kuin että se on tehty tulevaisuuden konsolikäännöksiä silmälläpitäen. Toteutus pissii tällaisenaan kuitenkin hieman joka kantilta kintuilleen, joten tämän suurempia pisteitä se ei ansaitse.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Illusion Softworks 2005