STOP THE PRESS!

Starship Troopers

starship_troopersTekijä: Strangelite
Julkaisija: Empire Interactive / Destineer Studios 
Arvio: 4/5

Pelaajan mieltä lämmittää tieto siitä, että viime vuosina lisenssipelit ovat olleet paikoitellen jopa varsin onnistunutta tavaraa. Aiemmin kun leffapelit ovat olleet enimmäkseen täysin laadutonta tauhkaa, joka on useimmiten toteutettu hirveällä kiireellä, vailla minkäänlaista mielenkiintoa koko projektia kohtaan. Samannimiseen, varsin nimekkääseen avaruustoimintaleffaan perustuva Starship Troopers onnistuu vakuuttamaan. Pelin grafiikkamoottori hyödyntää uusimpia erikoistehosteita. Detailit tapissa saa melkeinpä koneen kuin koneen kyykytettyä. Liiallinen ahneus grafiikan suhteen aiheuttaa itseasiassa vakavanlaisia bugeja, joten kohtuus kannattaa pitää mielessä. Hieman alhaisemmillakin tarkkuuksilla peli näyttää todella hienolta ja dynaamiset valoefektit luovat aidon oloista tunnelmaa. Mörköjä hyökii aika ajoin ruudulle satapäisinä laumoina, jolloin hitaampi masiina huutaa viimeistään hallelujaa.

Idealtaan peli on varsin perinteinen räiskintäpeli, eikä se sinällään tarjoa kovinkaan tuoreita innovaatioita perin kuluneeseen räiskintäpeligenreen. Lievä mielikuvituksettomuus korvataankin tyylikkyydellä ja näyttävällä ulkoasulla. Komea grafiikka vaatii hintansa – kenttien latausajat tahtovat olla pitkänlaisia. Ainakin helpommalla vaikeustasolla hengenlähtö ei ole niin herkässä, mitä ensin voisi kuvitella. Vaikka isot ja pelottavat möröt syöksyvät päälle jokaisesta ilmansuunnasta varsin suurilukuisina, pruukaa pelaajan tulivoima olemaan kuitenkin sitä luokkaa, että hyönteiset lakoavat varsin mukavaa tahtia, jättäen pelaajalle mahdollisuuden ihailla välillä jopa maisemia.

Peliin on ujutettu välivideoiksi runsaanlaisesti ehtaa materiaalia muutaman vuoden takaisesta elokuvasta. Pätkät ovat paikoitellen hieman rankalla kädellä pakattuja. Kuvanlaatu on välillä melko palikkaista, mutta toteutukseltaan ne sopivat yhteyteensä oikein mukavasti, eivätkä useimmiten vaikuta mitenkään asiayhteydeltään irrallisilta. Kenttävalikoima pitää sisällään niin ”aakeita laakeita” alueita, kuin ahtaita tunneleitakin, joissa ahtaanpaikankammo saattaa ottaa vallan. Pelin tunnelma on onnistunut, ääninäyttely toimii ja grafiikka pudottaa leuan lattiaan. Toiminta on toki enimmäkseen varsin aivotonta, mutta kun toteutus on näin onnistunut, on ilo antaa pelille näinkin runsaat pisteet. Suositellaan avomielisesti aivontyhjennysräiskinnän ystäville.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Tristar Pictures Inc., 1998, Empire Interactive / Destineer Studios, 2005