STOP THE PRESS!

Shadow the Hedgehog

shadow_the_hedgehogTekijä: Sonic Team
Julkaisija: Sega 
Arvio: 1,5/5

Maailma synkistyy. Elokuvat ovat entistä tummasävytteisempiä, musalistoilla jyrää surumielinen metallimusiikki. Sama ilmiö on tarttunut myös pelimaailmaan, selkeimmin mm. Jak- ja Prince of Persia –sarjojen teemoihin. Kun keväällä selvisi, että seuraavaan Sonic the Hedgehog –pelin päähahmona oli varjopuolen Shadow the Hedgehog ja piikkiselällä olisi aseita käytössään, maailma synkkeni entisestään. Ainakin iloisen vauhdikkaitten rauhaa ja kirkkaita väriä rakastavien Sonic-fanien maailma. Minä olen yksi heistä.

Kaiken kaikkiaan Sonicin tuominen 3D-pelimaailmaan on ollut suoraan sanoen takkuista. Dreamcastin Sonic Adventuret vielä menettelivät, mutta viimeisin Sonic Heroes oli jo tuskallinen tuotos. Tietäen tästä pelistä jo edellä mainitun ennakkoon, eivät odotukset olleet millään tasolla. Alkuanimaation aikana heräsi pieni toivon kipinä. Tuotantoarvot olivat kohdallaan, ääninäyttely ja animointi ammattitaitoista. Animaation loppuessa Shadowin virnistykseen tuupertuneen Sonicin yläpuolella sydänparka skippasi biitin. Mitä Sega on mennyt tekemään?

Juoksemisen sijasta Shadow luistelee kengillään, mikä tekee menosta entistäkin vauhdikkaampaa. Se tekee siitä myös tylsempää, ärsyttävämpää ja erityisesti vaikeampaa hallita. Pelin ideat riitelevät keskenään joka mutkassa. Hitaammin edeten pystyy ehkä ampumaankin ja osumaan kohteisiinsa, mutta vauhtihan on koko Siilisaagan pääidea. Sitten törmäilläänkin vihulaisiin, muihin esteisiin, turhiin kuolemiin, harhaillaan ja tippuillaan pohjattomiin kuiluihin ihan urakalla. Grafiikoissa ei ole muutamaa kaunista maisemaa lukuun ottamatta mitään, mikä erityisesti kiinnittäisi huomion, eikä PS2-versio selviä niistäkään joka tilanteessa kunnialla, vaan alkaa köhiä. Musiikki on jopa Sonic-asteikolla sellaista kitararänttätänttää, että korvissa soi.

Eivät ole kilttejä sanoja, moiset, mutta ansaitusti niitä tämä peli saa vastaan ottaa. Nykyään monista peleistä tuttua ’ollako hyvä vai paha’ –ideaakin lainataan, kun hyvä Sonic, Eggman ja paha Silmä seuraavat Shadowia valittaen milloin mistäkin pelaajan tekemästä valinnasta. Ne jättää mieluiten omaan arvoonsa ja ampuu lähinnä niitä vastaantulevia olentoja, joita on pakko, että peli etenisi. Muuten pelin kentistä haluaa vain päästä mahdollisimman nopeasti pois. Ei tätä voi suositella kuin halpalaarista Sonic-fanaatikoille kokoelman alimmaiseksi. Käytä joulurahasi muihin peleihin.

Manu ”Bring back the old Sonic” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by Sega, 2005